Goudgraver in de trein – TREINLEVEN

Een man van ongeveer 1 meter 80 met donkerbruin kort haar neemt plaats op de stoel tegenover me. De rimpels in zijn gezicht vertellen me dat hij een jaar of 60 is, zijn jas zegt me dat hij dat liever ontkent. KNALblauw. Eerlijk, de Albert-Heijn tas op zijn schoot is er niks bij. Achteraf wilde ik vurig dat dit het heftigste was wat ik van hem zou zien deze treinreis. Maar helaas. De inwoner van de blauwe jas besluit namelijk dat deze reis het perfecte moment is om de inhoud van zijn oor eens grondig te onderzoeken.

Peuterfase

Langzaam duwt de man zijn pink in zijn oorschelp. Dieper. Dieper. Dieper. Ik moet me inhouden om hem niet te waarschuwen dat als hij zo doorgaat, zijn vinger aan de andere kant van zijn hoofd weer naar buiten zal schuiven. Vol afschuw merk ik dat ik mijn blik niet losgetrokken krijg van het schouwspel.

Even denk ik dat het ergste deel voorbij is. Maar nee. Helaas. Zo langzaam als de pink in het oor verdween, zo snel komt hij nu weer naar buiten. En ja, hij heeft beet. De oorpeuteraar bekijkt zijn winst en neemt kort daarna de beslissing dat hij er afstand van wil doen. Naast hem hangt een prullenbakje. Maar nee, die negeert hij. Als een ware professional plaatst hij zijn duim tegen het topje van zijn pink, waar de vangst aan bungelt. Hij zet kracht op de pink en vanaf dat moment beginnen de beelden in slow motion af te spelen. Ik hoor mezelf denken: “Nee, dit gaat hij niet doen.” Toch wel. Met een laatste beetje kracht schiet zijn pink los van zijn duim. Het is genoeg snelheid om het frotje oorsmeer een elegante, bijna triomfantelijke boog te laten maken. Als in een langzaam afgespeelde film komt het met een bijna hoorbare plof neer op de stoel naast mij. Wal-ge-lijk.

I’m out

Het fenomeen herhaalt zich een keer of vijf. Elke keer vraag ik mij af of de beste man zich bewust is van het feit dat ik me in zijn mikveld bevind. Het lijkt hem niet te schelen en als klap op de vuurpijl beweegt de bewuste vinger zich richting zijn neusgat. Dit is de grens. Klaar hier. I’m out.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.