Zo verdwaal je niet op je vakantietripje!

Als je aan studenten vraagt wat ze na hun studie willen doen, krijg je vaak hetzelfde antwoord: reizen! Ook op de CHE zijn er genoeg studenten die zeggen dat ze hun stage of minor in het buitenland willen doen, om zo de wereld een beetje te verkennen. Dat betekent natuurlijk wel dat je moet gaan leren navigeren in de plek waar je naartoe gaat. Zeker in een grote stad kan het moeilijk zijn om je je weg wijs te maken. Na het lezen van dit artikel weet je meer over hoe je de weg kan vinden op elke plek ter wereld.

Het openbaar vervoer

Je hebt bijna overal wel openbaar vervoer. De plek waar je heen gaat zal waarschijnlijk ook de nodige bussen, metro’s, trams en treinen naar andere bestemmingen hebben. Dat is gelijk ook het grootste voordeel van deze methode. Vrijwel alle grote steden hebben een goed functionerend Ov-systeem. Van A naar B gaan is maar een kwestie van tijd. In het begin kunnen de verschillende stations, sporen en vetrektijden echter best overweldigend zijn. Als je het plaatselijke Ov-systeem nog niet helemaal kent, heb je waarschijnlijk geen idee van het hoe en wat. Daarom is het een goed idee om dit met de volgende methode te combineren.

Apps die het allemaal wat makkelijker maken

Als je wil weten waar de dichtstbijzijnde metro is, of welk spoor je voor je trein moet hebben, is een app als Citymapper zeer behulpzaam. De meeste grote steden in de wereld hebben ook een eigen app! Van Barcelona tot Parijs, New York of Hong Kong. Deze apps bevatten niet alleen info over het openbaar vervoer, maar ook over waar de lekkerste restaurant of de gezellige cafés zitten. Dankzij dit soort apps heb je altijd een tourgids op zak. Het nadeel is wel dat je voor sommige apps wifi nodig hebt. Sommige plattegronden kun je downloaden, maar dan mis je wel veel van de extra info. Als je alsnog je weg wilt vinden, biedt de volgende methode uitkomst.

Terug in de tijd met landkaarten 

Dit is een methode waar je ouders bekend mee zullen zijn. Misschien herinner je je nog de vakanties toen je klein was en je moeder in de auto met een grote kaart voor zich naar je vader schreeuwde welke afslag hij moest nemen. Er is natuurlijk een reden dat we het niet meer op deze manier doen. Moderne methodes zijn vaak sneller en overzichtelijker. Maar toch is het slim om een kaart achter de hand te houden. Want wat nou als je op een plek bent waar je geen wifi hebt? Kaarten zijn misschien een tikkeltje old school, maar je raakt er tenminste geen mobiele data aan kwijt!

Vraag het aan een vreemde

Je hebt geen keus meer. Al je andere opties zijn weggevallen. Je raapt de moed bijeen en hoopt dat je niet iets ongemakkelijks zegt. Je loopt op de eerste de beste af van wie je denkt dat die tijd heeft en Engels spreekt en je vraagt: ‘Can I ask you a question? Do you know how I can get to this place?’ De man of vrouw knikt vriendelijk en legt het je langzaam uit omdat hij of zij door heeft dat je hier niet vandaan komt. Want als je de kaart hebt verloren, je mobiel geen accu meer heeft en het plaatselijke OV op zijn gat ligt, kan je tenminste nog netjes de weg vragen.

Raak vooral niet gestresst! Op reis gaan is heel leuk en je vindt uiteindelijk vanzelf de weg wel. Als je je aandacht erbij houdt, vogel je vanzelf vast wel uit waar alles ligt. Veel plezier op je reis!

 

Geschreven door: Wouter Marjenburgh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.