Zes manieren om je goede voornemens vol te houden

Gelukkig nieuwjaar! Het is januari en dat betekent dat de meeste Nederlanders druk bezig zijn met hun goede voornemens: het lijstje met doelen dat ze op oudejaarsdag trots met hun familie of vrienden hebben gedeeld. Zelf heb ik ook een aantal goede voornemens. In dit nieuwe jaar ga ik proberen mijn tanden beter te poetsen en dagelijks te flossen. Ook ga ik frisdrank wat vaker inwisselen voor water en verder wil ik meer lange stukken gaan wandelen. Vaak lukt het volhouden van je goede voornemens de eerste weken nog prima, maar bij veel mensen stranden deze doelen al rond februari. Daarom hier een lijstje met tips zodat je je voornemens dit jaar eens écht kunt waarmaken!

Zorg niet voor zes goede voornemens tegelijk.
Natuurlijk is het goed om jezelf te willen verbeteren en veel nieuwe goede gewoontes tegelijk willen aanleren, maar er zijn grenzen. Wanneer je veel te veel goede voornemens hebt, dan hou je het een stuk minder lang vol omdat de veranderingen simpelweg te ingrijpend zijn. Maak daarom een goed afgewogen en niet te lang lijstje met jouw doelen!

Zorg voor een ‘voorneemmaatje’.
Het klinkt een beetje dom, maar het helpt echt om ergens samen helemaal voor te gaan. Je kunt elkaar er niet alleen doorheen slepen, je kunt elkaar ook nog een beetje controleren. Zo’n stok achter de deur kan je net de juiste motivatie geven die je nodig hebt. Natuurlijk hoef jij niet dezelfde voornemens te hebben als je voorneemmaatje, maar het maakt het wel makkelijker.

Schrijf je voornemens ergens op!
Doordat je de voornemens opschrijft, kun je er af en toe naar kijken en word je er weer aan herinnerd. Mensen zeggen toch wel eens dat je, wanneer je heel onzeker bent, een briefje op de spiegel moet plakken met de tekst: ‘Jij bent mooi’. Zo kun je ook te werk gaan bij je nieuwe voornemens. Plak ze op je deur of koelkast: zo kun je er niet meer omheen.

Plan elke week een reflectiemoment in.
Oké, dat klinkt een beetje zweverig, maar je hoeft heus niet in kleermakerszit tussen de wierrook te gaan zitten. Check gewoon even voor jezelf of je nog steeds goed bezig bent. Kun je zo doorgaan of is het nodig om hier en daar wat bij te schroeven aan je gedrag of keuzes?

Falen is niet erg.
Een tijdje terug schreef ik een blog met de leukste self-love accounts op Instagram. Een boodschap die veel van zulke accounts meegeven is: ‘Het is niet erg om fouten te maken. Fouten maken hoort nou eenmaal bij het leven.’ Je mag dus best een keertje de mist in gaan en de wereld vergaat niet als jij je goede voornemen één dag vergeet.

66 dagen…
Het duurt gemiddeld 66 dagen wanneer een nieuwe gewoonte een automatisme is geworden. Het verschilt wel per persoon en varieert tussen de 18 en 254 dagen, maar ga er maar vanuit dat je wel twee maanden nodig hebt voordat je automatisch naar die fruitmand graait of dat rondje hardlopen in je weekschema inplant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.