Vijf tips tegen prikangst

Nederland is bezig met de vaccinaties tegen het coronavirus en wie weet ben jij binnenkort ook aan de beurt. Als je stage gaat lopen in de zorg bijvoorbeeld, of als je een bijbaantje hebt bij het bejaardentehuis om de hoek. Als dat niet het geval is, ben je hopelijk komende juni of juli aan de beurt, net als alle andere studenten. Die prik komt eraan, vroeg of laat, maar wat doe je als je er als een blok tegenop ziet? Check snel deze tips!

  1. Niet kijken!

Toekijken terwijl je die vaccinatie krijgt? Nee, dank je. Ook mensen die niet bang zijn voor prikken, vinden het vaak geen prettig gezicht om zo’n naald in een arm te zien verdwijnen. Misschien krijg je al kriebels als je eraan denkt. Wanneer het zo ver is, probeer dan gewoon weg te kijken. Naar het plafond of naar je andere arm bijvoorbeeld. Het is dan voorbij voordat je het in de gaten hebt.

  1. Relativeren

Het klinkt stom, maar je kunt proberen om je gedachtes een beetje om te buigen door de boel te relativeren. In vergelijking met zo’n naald is je lichaam zo groot. Het is letterlijk en figuurlijk maar een speldenprikje op je lichaam, en dit heeft kleine impact in vergelijking met bijvoorbeeld een brandwond of een botbreuk.

  1. Geef het aan

De mensen die de vaccinaties geven, zullen sowieso vaker mensen tegenkomen met prikangst. Het is niet raar om het vooraf even te zeggen. De kans is groot dat de medewerker dan net iets meer tijd voor je neemt en je bijvoorbeeld vraagt of je er klaar voor bent. Ook is het echt niet gek om achteraf te zeggen dat je je niet helemaal goed voelt, bijvoorbeeld door de adrenaline.

  1. Afleiden

Naast het feit dat je niet moet kijken op het moment dat je geprikt wordt, is het ook slim te zorgen voor fysieke afleiding. Als je in je linkerarm wordt geprikt, kun je bijvoorbeeld met je rechterhand in je bovenbeen knijpen. Dit kan pijn doen, maar voor de meeste mensen is deze pijn minder erg dan de pijn van een naald. Het leidt je aandacht dus af naar iets waar je zelf controle over hebt en dat kan erg helpen!

  1. Ademhaling

Als je naast het afleiden, wegkijken en relativeren nog aandacht en tijd over hebt, focus dan op je ademhaling! Vooral door rustig uit te ademen, kun je tot rust komen. Dit is trouwens ook een goede tip voor als je nog in de wachtkamer zit of onderweg bent, want dan kan de prikangst al aardig aanwezig zijn. A hoewel, door deze tips misschien niet meer! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.