Vijf tips om te ontspullen

Je kent de term ontspullen vast wel: door spullen weg te gooien of weg te geven, krijg je een opgeruimd huis en hopelijk ook een opgeruimd hoofd. Nu de winkels weer open zijn, is de kans groot dat jij weer wat extra spullen koopt. Om geen mega volle studentenkamer te krijgen, kan het een idee te zijn om te ontspullen. Check de volgende tips!

 1. Doe de ‘dag-opruim-challenge’
Is de dag-opruim-challenge misschien iets voor jou? Je gaat hierbij een jaar lang elke dag iets weggooien. Zo doseer je het ontspullen en kun je weloverwogen kiezen wat je die dag weggooit. Ben je bang dat je na een paar maanden geen spullen overhoudt? Geen zorgen, je hebt echt meer dan je denkt.  

 2. Be like Marie Kondo
Je hebt vast wel eens gehoord van de opruimgoeroe Marie Kondo. Zij heeft een eigen methode om te ontspullen, namelijk door de spullen per categorie te sorteren. Sorteer eerst je boeken, daarna je kleding en daarna de keukenla. Wanneer je deze sorteert, ga je alles langs en kijk je of je er nog wel blij van wordt. Zoals Marie Kondo zegt: stel jezelf de vraag ‘Does this bring a sparkle?’ 

3. Is dit nuttig?
Naast de vraag van Marie Kondo, kun je jezelf tijdens het sorteren nog een vraag stellen: ‘Gebruik ik dit nog wel?’ Er zijn dingen die heel leuk zijn en heel nuttig lijken, maar die je in de praktijk nauwelijks gebruikt. Wanneer je geneigd bent te denken: ‘Wat nou als ik het in de toekomst nog een keer nodig heb?’, probeer dan rationeel na te denken. Hoe lang heb je dat product al niet gebruikt? Als je al vijf jaar een ongebruikte schoenenpoets-set heb liggen, is de kans groot dat je de komende drie jaar ook geen schoenenpoets nodig hebt. En mocht het toch voorkomen, kun je het altijd van iemand lenen of opnieuw kopen. 

4. #Doeslief
Voel je je weleens bezwaard over het feit dat je zoveel spullen hebt, terwijl er andere mensen zijn met heel weinig spullen? Door te ontspullen kun je juist eens iets goeds doen! Breng je oude broeken naar het Leger des Heils, breng je knuffels naar het kringloop of naar de weggeefwinkel en geef een leuke goodiebag met oud servies, oude tijdschriften en een nepplantje aan mensen die minder te besteden hebben! 

 5. Ga voor de ‘balans-opruim-methode’
Wanneer de ‘dag-opruim-challenge’ je echt niks lijkt, kun je ook kiezen voor de ‘balans-opruim-methode’. Dit werkt zo: als je iets nieuws aanschaft, moet je iets ouds weggooien. Zo blijft de hoeveelheid spullen die je hebt als het ware in balans.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.