Tips: wanneer je als student een huisdier wilt

Een huisdier kan super gezellig zijn: wie wil er nou niet een lieve kat op schoot tijdens die online lessen? Of een rondspringend konijn met schattige hangoren? En wat dacht je van een trouwe hond die je ook nog een reden geeft om het huis uit te komen? Maar het is niet altijd een goed idee om als student een huisdier aan te schaffen. Check deze vier tips om een weloverwogen beslissing te maken!

Huisgenoten
Wanneer je in een studentenhuis woont, is het verstandig om met je huisgenoten in gesprek te gaan: je weet immers niet hoe ze zullen reageren als je ineens met een kat of vogelspin verschijnt. Overleg samen over eventuele verdeling qua taken, geld en aandacht! Je wilt niet dat iedereen uiteindelijk weigert om de kattenbak te verschonen en niemand wil bijdragen aan de zakken voer, terwijl de kat wel van iedereen is.

Vis, kat, rat of hond?
Denk goed na over welk dier je zou willen. Aan elk dier zitten voor- en nadelen en door je enthousiasme kan het zijn dat je de nadelen niet serieus neemt. Een hond of kat is heel gezellig en populair, maar niet elk huis is ervoor geschikt. Een vis is misschien een beetje saai, maar er zijn natuurlijk ook nog andere dieren. Cavia’s of konijnen bijvoorbeeld. Die hebben minder ruimte nodig maar zijn wel zacht en knuffelbaar!

Uit & thuis
Ga je regelmatig in het weekend naar je ouders, vrienden of familie? Wie zorgt dan voor het dier? Kan je het meenemen of is dat erg onhandig? En in vakanties? Of als je weer ‘live’ les hebt en vaak lange dagen weg bent? Denk ook aan de periode waarin je bent afgestudeerd. Neem je het huisdier dan mee naar je eigen woning? Of ga je tijdelijk terug naar je ouders? Kan het huisdier dan wel mee? Denk vooruit en neem alles mee in de overwegingen.

Kostenplaatje
De aanschaffen van het dier zelf kost meestal niet heel veel geld, tenzij je een echt ras koopt. De materialen zoals een kooi, voerbak, halsband, zijn ook vaak maar éénmalige kosten. De kosten waar je echt rekening mee moet houden zijn de dierenartskosten. Die komen elke keer weer terug. Kies je voor een dierenverzekering met elke maand een vaste kostenlast of neem je het risico met de kans op een rekening van duizenden euro’s? Dit verschilt natuurlijk per dier, maar het is goed om dit echt uit te zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.