Thuisstuderen: zo doe je dit effectief

“Zo zitten er nu duizenden studenten in de lente op hun kamer”. Je hebt het populaire liedje ’17 Miljoen Mensen’ van Davina Michelle & Snelle ongetwijfeld langs horen komen. Duizenden studenten die eigenlijk in de collegebanken horen te zitten, zijn nu toegewezen op hun eigen motivatie en toewijding om hun kamer te laten functioneren als collegebank. Omdat dit echt niet altijd vanzelf lukt, hier wat tips om zo effectief mogelijk thuis te studeren.

Leve de lijstjes
Ik ben een grote liefhebber van lijstjes. Voor- en tegenlijstjes, boodschappenlijstjes, maar ook lijstjes om mijn schoolwerk op orde te houden. Om voor jezelf overzicht te creëren (aangezien Itslearning daar nog niet bepaald geschikt voor is) kun je lijstjes maken van je verschillende schoolopdrachten of leertaken en die pontificaal op je bureau leggen. Je kunt de taken ook opsplitsen in mini-taken voor jezelf, handig bij een grote opdracht of als het openen van je boek al een grote stap is… Wanneer je taken doorstreept die je hebt afgerond, zie je duidelijk vooruitgang en dat geeft weer motivatie om ook de volgende taak te kunnen doen.

Cola en chocola
Om überhaupt één taak af te kunnen strepen, heb je natuurlijk wel de discipline nodig om te beginnen. Je kunt werken met beloningen en pauzes. Wanneer je anderhalf uur (zonder telefoon!) hard hebt gewerkt aan bijvoorbeeld een essay, haal je daarna een glas cola en wat blokjes chocola (lees: de hele reep). Je kunt jezelf natuurlijk ook belonen met een YouTube-video, tijdschrift of rondje wandelen.

Eis niet teveel
Het is uiteraard fijn als je helemaal op schema ligt of zelfs vóór ligt op schema, maar pas op dat je niet te veel van jezelf gaat eisen. Je mag ook echt wel eens een bingewatch-dag inlassen en even helemáál niet aan school denken. Er wordt de hele dag al ontzettend veel informatie op je afgevuurd en het zijn ook gekke tijden waardoor het niet gek is dat je niet altijd even productief bent.

Kun jij niet naar de CHE? Breng de CHE naar jou.
Dat je de CHE mist is natuurlijk niet gek, maar er zijn altijd mogelijkheden om de CHE naar jou te kunnen brengen. Je kunt je eigen kamer binnen lopen en vragen of hij gereserveerd is, of per keer dat je een kopje koffie zet je schoolpas langs het koffiezetapparaat halen. Nee, even zonder geintjes: houd contact met docenten en vooral met klasgenoten! Bespreek samen het schoolwerk (maar laat elkaar niet stressen!) en wissel ideeën uit.

De komende weken zul je vast nog heel wat uren op je kamer zitten. Niet altijd leuk, maar onthoud dat je binnen blijft voor een goed doel. Bovendien: je bent niet de enige. We zijn met 17 miljoen in Nederland. Of zoals Davina Michelle & Snelle zingen: “17 miljoen mensen op dat hele kleine stukje aarde.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.