Filmreview: Tenet (2020)

Een pakkende en twistende film van de talentvolle Christopher Nolan. Zijn nieuwste film is zeker geen teleurstelling ten opzichte van zijn vorige. Een verhaal dat begint met vraagtekens maar eindigt met uitroeptekens, met showstopping muziek die je zo door de 150 minuten heen sleept.

Het verhaal gaat over een geheim agent die de Derde Wereldoorlog moet voorkomen door met tijd te gaan spelen.
Een mooie start van de film is dat er in de beginscène al meteen een hoop twists zitten. Er wordt niet eerst rustig uitgelegd hoe alles werkt en wie iedereen is. Nee, je landt meteen in de actie. Door middel van een actiescène wordt je geïntroduceerd aan de hoofdpersoon (wiens naam onbekend zal blijven). De intro scene is sterk omdat de rest van de film hetzelfde is: wat er gebeurd is, blijft onbekend. De film laat je het allemaal zelf ontdekken. Daarnaast is Christopher Nolan weer aan het spelen met tijd, maar dit keer als nooit tevoren. Het verhaal wordt daardoor uitdagender om te volgen en de oplettende kijker wordt beloond met een heus spektakel.

Het is dan ook niet mogelijk om deze film niet te vergelijken met Inception, een van Nolan’s eerdere films. Er is wel een verschil merkbaar. Bij Inception ga je dieper de droomlagen naar mate de tijd langzamer gaat. In tegenstelling tot Tenet, hier loopt de tijd hier zowel vooruit als achteruit. Sommige voorwerpen/mensen gaan namelijk terug in de tijd. Dus voor hen is de toekomst ons verleden. Geloof me, duidelijker kan ik het niet maken, daarvoor zul je toch echt de film zelf moeten zien.

Verder was het opmerkelijk dat er weinig van de gebruikelijke Nolan cast in zat. Meestal gebruikt Nolan acteurs als Cillian Murphy (Dunkirk, Batman, Interstellar) en Tom Hardy (Dunkirk, Batman, Inception), maar die moeten we in deze film helaas missen. Toch worden we nu wel weer verwend met een korte scène met Michael Caine (Batman begins, Interstellar) en Kenneth Branagh (Dunkirk) die zijn accentkunsten weer goed gebruikt.
Naast de herkenbare cast zagen we ook een paar nieuwe gezichten. Robert Pattinson (Twilight) maakt in zijn Christopher Nolan debuut zeker indruk. Elizabeth Debicki (The Great Gatsby) valt ook in de smaak. We kunnen natuurlijk hoofdrolspeler John David Washington (BlacKkKlansman) niet vergeten, met zijn comedic timing en natuurlijke charmes. Een ambitieuze rol die hij geweldig heeft vervuld.

Mijn conclusie, een absolute aanrader! Het is een goed verhaal wat uitdagend is en het actiespektakel wordt sterk gespeeld door een verfrissende cast. De tijdslijnen die asynchroon lopen werken geweldig. Kortom, een film die mooi staat op het CV van Christopher Nolan. Of je hem moet gaan kijken is voor mij geen vraag, maar om de film optimaal te kunnen waarderen moet je hem wel minstens twee keer zien. 

Dus even de plus- en minpunten samenvatten:
+ De muziek sleept je mee in de film
+ De hoofdpersoon brengt leuke stukjes komedie in intense situaties
+ De film verveelt geen enkele keer

– Om hem helemaal te snappen moet je twee keer naar de film
– De film mist emotionele diepte
– Het acteerwerk van Dimple Kapadia (Priya) was niet altijd op hetzelfde level als van de rest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.