Saying goodbye: 5 tips!

Dit is het dan. ‘De dag die je wist dat zou komen’. Mijn laatste blog voor Ad Rem Online, mijn laatste bezoekje aan de CHE en mijn laatste keer studiefinanciering… Voor mij begint er een nieuwe periode en ik zal vast niet de enige zijn. Hoe neem je afscheid van een bepaalde tijd? Hier vijf tips!

1. Herinneringen 

Heel cliché, maar het is waar: je hebt altijd de herinneringen nog. Of je nou afscheid neemt van je sportclub, studie of studentenvereniging. Je hebt er dingen meegemaakt en ook de herinneringen zijn kostbaar. Misschien heb je wel mooie foto’s of video’s die je zo nu en dan kunt terugkijken. Zo herbeleef je het nog een keertje! 

 2. Sta erbij stil 

Veel mensen vinden afscheid nemen maar ongemakkelijk, vervelend of confronterend. Toch is het juist heel goed om er echt bij stil te staan. Zo bereid je jezelf er al goed op voor en heb je achteraf geen spijt dat je niet ‘echt’ afscheid hebt genomen. Maak bijvoorbeeld een laatste wandeling door je studentenstad, vlak voordat je weer terugverhuist naar je ouders. Of plan een afscheidsfeestje met je oud-klasgenoten waarin je samen goede herinneringen ophaalt! 

3. Positieve kanten 

Kijk ook naar de positieve kanten van dit afscheid: het geeft je weer ruimte voor nieuwe ontdekkingen en gelegenheden! En het klinkt misschien veel te zweverig, maar ieder afscheid is een nieuw begin. Waar je je voorheen helemaal in het studentenleven bevond, kun je nu bijvoorbeeld zoeken naar een vaste baan. Dat is weer een nieuwe stap in je carrière en een stapje dichter naar het ‘volwassenzijn’. 

4. Op je af laten komen 

Veel dingen kun je nou eenmaal niet voorspellen. Hoe ziet jouw leven er over een jaar uit? Geen idee toch? Bij een verandering, dus bij een afscheid en een nieuw begin, is het ook heel verstandig om dingen maar gewoon op je af te laten komen.  

5. Niet zo definitief als het lijkt 

Afscheid nemen van een plek of periode is natuurlijk wel definitief, maar het is ook niet zo definitief als het soms lijkt. Tenzij je naar de andere kant van de wereld verhuist. Maar als dat niet zo is, kun je altijd een keer terug. Je kunt contact houden met mensen die je wilt blijven zien en je kunt zorgen dat je op de een of andere manier betrokken blijft bij de plek waarvan je afscheid neemt.  

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.