Nabij de natuur: 5 mooie wandelgebieden in Nederland

Het schooljaar is weer begonnen en dat betekent: hard werken. Maar bij hard werken hoort ook een goede balans waarin ontspanning niet kan ontbreken. Of je nou een ochtendwandeling maakt of een rustige avondwandeling na je drukke schooldag. Deze gebieden zijn op elk moment van de dag het genieten waard.

Credits: Amrutha Mol

Drielandenpunt Limburg

Credits: Amrurha Mol

Helemaal in het zuiden van ons kleine kikkerlandje vind jij het Drielandenpunt, in Limburg. Je raad het al, dit grensgebied is een toeristische trekpleister voor groot en klein. Ben jij klaar voor een lekker lange wandeltocht? Pak de juiste schoenen maar uit de kast, want Zuid-Limburg is voorzien van prachtige wandelgebieden. Je waant je in een prachtig groene en heuvelachtige omgeving. Het lijkt haast wel een vakantieoord.

Er zijn in Vaals verschillende routes te vinden. Zo is er een wandeling van 6,1 kilometer met een sterke helling rond de Vaalserberg. Wil je een iets stevigere wandeling? Kies dan voor de route van 10,8 kilometer dwars door het centrum van Vaals. Langs de Duitse grens klim je zo omhoog naar het Drielandenpunt. Dwaal door de weilanden langs het gehucht Wolfhaag, hier heb je perfecte uitzichten over het heuvelachtige gebied.

Credits: Amrutha Mol

 

Amsterdamse Waterleidingduinen

Credits: Amrutha Mol

Een heel groot natuurgebied met hoge duinen, mooie oude bomen en brede wandelpaden. Het gebied is ongeveer 10 bij 5 kilometer groot. Prima vermaak dus. Er zijn veel fietsers in het duingebied, maar in de bossen is het erg rustig en daardoor muisstil. Als je geluk hebt sta je oog in oog met een wild hert of een vos.

Vanuit de duinen loop je zo het strand op voor een heerlijke strandwandeling.

Lekker uitwaaien na een lange werkdag of een drankje drinken bij een van de vele strandtenten, het kan er allemaal! Groen en strand wisselen elkaar mooi af en er zijn verschillende wandelroutes. Waaronder een van 3 km en een van 30 km. Het bijzondere van dit gebied is, dat het er heel stil is. Je hoort geen auto’s of mensen. Al met al een aanrader voor iedereen die houdt van de gouden combinatie: strand en bos!

Credits: Amrutha Mol

 

Utrechtse Heuvelrug

Credits: Amrutha Mol

Waan je in een sprookjesachtige omgeving in natuurgebied de Hoge Vuursche. Dit grote gebied is onderdeel van de Utrechtse Heuvelrug tevens ook een toeristische trekpleister. Er is genoeg te doen, want naast het Klimbos zijn er ook ruiterroutes, wandelroutes en fietsroutes. Het voordeel van dit natuurgebied is dat de witte bordjesroute viervoetervriendelijk is.

Welke route je kiest maakt niet veel uit, op elke route kijk je je ogen uit en ruik je de geur van dennennaalden. Geen zorgen, je verdwaalt niet, want op de brede paden kom je om de zoveel meter een paaltje tegen die je de route wijst. Het gebied is zeker in de weekenden en vakanties redelijk druk, dus houdt daar rekening mee als je je auto wilt parkeren op de gratis parkeerplaats.

Credits: Amrutha Mol

 

Renkums Beekdal

Credits: Amrutha Mol

Rust, ruimte en Klompenpaden! In dit toeristische natuurgebied zijn verschillende wandelroutes te vinden. Er zijn wandelingen voor beginnende wandelaars en ervaren wandelaars. Kies je voor een rondje Beekdal van 4,3 kilometer of voor het Molenbeekse pad van 17 kilometer? Voor alle routes geldt dat het Boscafé een centraal startpunt is. Tevens ook een mooie gelegenheid voor een lekker warm kopje thee.

Trek wel stevige wandelschoenen aan, sommige stukjes zijn nogal glad en modderig. Zeker de wandelvlonder is een gladde zone na een stevige regenbui. Het voelt misschien in het begin wat onwennig aan, maar de loopbrug leidt je naar een smaller zijpaadje dat uiteindelijk uitkomt op een wat stedelijker pad. Dat is uniek aan deze wandelroute: het is een leuke break tussen van het bos.

 

Het Zwolse Bos

Credits: Amrutha Mol

Fijn zand en brede paden, dat is het eerste wat mij opvalt in deze rustige omgeving, naast de drukke snelweg. De zondagochtend zon schijnt fel door de hoge bomen en de eerste mountainbikers komen mij al tegemoet. Dit is ook een plek waar verschillende wandelroutes te vinden zijn. Een mooie bijkomstigheid: honden mogen loslopen op sommige paden.

Er is een drukte van jewelste: mountainbikers, wandelaars en hardlopers passeren elkaar met vriendelijk knikje als groet. Na een korte klim door het mulle zand kom je op de heuvel een picknicktafel tegen. Handig om even op adem te komen of te genieten van al het groen om je heen. Prachtig voor het oog zijn de stukjes heide die zich afwisselen met de stukjes bos.

Credits: Amrutha Mol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.