Lifehacks voor een betere Instagram-ervaring

Story’s bekijken, foto’s en filmpjes liken en er soms zelf eentje plaatsen: op Instagram is veel te doen. Door de lockdown is het sociale media-gebruik sterk toegenomen, blijkt uit het Nationale Social Media Onderzoek 2021. De kans dat jij uren op Instagram spendeert is dus aanwezig, maar hoeveel uur precies? En hoe schakel je al die irritante berichtverzoeken uit?

  1. Appgebruik

Op Instagram kun je zien hoeveel uur per dag je de app gebruikt. Ga hiervoor naar je eigen profiel en klik op het menu rechtsboven. Hier staat ‘Je activiteit’. Je kunt hier zien op welke links je wanneer hebt geklikt, maar ook hoeveel minuten je per dag op de app doorbrengt. Via een mooi grafiekje krijg je een overzicht van deze gegevens. Ook kun je hier een dagelijkse herinnering inschakelen. Instagram stuurt je dan een herinnering wanneer je je zelfgekozen tijdslimiet hebt bereikt: handig voor de echte Insta-verslaafden.

  1. Ongewenste spamgroepen

Heb jij dat ook? Dat je meldingen krijgt dat je bent toegevoegd aan ongewenste spamgroepen met dingen waar je totaal niet op zit te wachten. Gelukkig kun je dit uitschakelen. Ga bij het menu naar de instellingen en kies voor Meldingen en dan voor Privéberichten. Hier kun je zowel de notificatie voor ‘Berichtverzoeken’ als voor ‘Groepsverzoeken’ uitschakelen. Ze zijn nog wel te zien bij je privéberichten onder  ‘berichtverzoeken’, maar dit kun je gemakkelijk verwijderen.

  1. Meldingen livevideo’s

Ik krijg vaak meldingen van Instagram dat mensen die ik volg een livevideo hebben gestart. Soms best leuk, maar meestal vrij irritant. Ga bij het menu naar de instellingen, kies voor Meldingen en schakel bij ‘Live en IGTV’ de meldingen voor livevideo’s uit. Dat scheelt weer een boel dagelijkse afleiding!

  1. Zakelijk account

Op Instagram kun je jouw privéaccount omwisselen naar een zakelijk account. Een zakelijk Instagram-account heeft een aantal mogelijkheden die je met een persoonlijk profiel niet hebt. Je kunt zien hoe vaak je berichten worden gezien en je krijgt statistieken te zien van je volgers. Handig voor bedrijven, maar voor privégebruik is dit ook leuk om te zien!

  1. Verhalenarchief

Ga bij het menu rechtsboven naar ‘Archief’. Je komt in je Verhalenarchief, maar kan ook kiezen om je Berichtenarchief of Live-archief te bekijken. Je ziet hier een kaartje waar je kunt zien welke foto je waar hebt gepost. Leuk om zo alles terug te zien! In het Verhalenarchief vind je ook een agenda, waarin je overzichtelijk kan zien op welke dag je een verhaal of bericht hebt geplaatst. Je scrolt gemakkelijk jaren terug en kunt melancholisch terugkijken op het pré-coronatijdperk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.