Kijktip: RuPaul’s Drag Race (2020)

De Amerikaanse talentenjacht voor drag queens is terug voor het twaalfde seizoen. De afleveringen begonnen voordat corona overal heerste en eindigde virtueel met de finale. Ondanks dat de coronapandemie de eindopnamen omgegooid heeft, stelde het nieuwe seizoen niet teleur met sickening outfits en typetjes, geweldige guest judges, en tea spilling drama.

RuPaul’s Dragrace is een talentenjacht voor travestieten (in het Engels: queens). Iedere week moeten ze opdrachten doen zoals een komedieshow maken, dansen op de muziek of een nummer opnemen. Na het einde van iedere aflevering hebben ze een ‘battle’ op een nummer dat ze moeten uitvoeren. Wie het beste doet mag blijven, de ander moet helaas naar huis.

Dat RuPaul ons elk seizoen verwondert met verschillende queens met verschillende achtergronden en persoonlijkheden, komt niet meer als een verrassing. Wat wel als een verrassing kwam is dat er maar 13 kandidaten waren in plaats van de normale 14. In tegenstelling tot de vorige seizoenen viel er de eerste twee afleveringen niemand af. Ook begonnen ze deze keer met twee aparte groepen in plaats van één grote.

De queens
De 13 queens bestonden uit weer de nodige meiden van New York (een gewilde plek voor drag queen), maar er was ook een handjevol uit de kleinere steden. Daarnaast hadden ze deze keer een internationale queen uit Frankrijk: Nicky Doll. Met maar drie jaar Engels is haar vocabulaire zeer indrukwekkend.

Na de eerste twee afleveringen was de groepsdynamiek al wel duidelijk. Een groep van luide en grappige queens met veel diversiteit. Van Crystal Methyd die zich graag volledig in schminkt, Aiden Zhane die was rustiger en introvert is, Brita een bekende New Yorker die al een hele reputatie had opgebouwd, en Gigi Goode die vanaf het begin duidelijk maakte dat zij niet alleen maar een fashion queen was zonder persoonlijkheid, maar juist ook straalde in de komische en dans uitdagingen. Het was al duidelijk dat een enorm interessant seizoen ons te wachten stond.

Juryleden
Naast de groep die al veel vermaak met zich mee gaf had je ook nog een guest judge die de queens ging beoordelen op hun outfits en prestaties van de opdrachten. De gasten kwamen vanuit allerlei achtergronden. Waaronder politiek zoals de geliefde Alexandria Ocasio-Cortez, muziek zoals de gezellige Nicki Minaj – die zelfs nog met een freestyle rap kwam. Ook waren er verschillende acteurs uitgenodigd zoals Daisy Ridley (Star Wars), Daniel Franzese en Jonathan Bennett (Mean Girls). De queens konden er geen genoeg van krijgen en wij, de kijkers, ook zeker niet.
Alweer een goede keus van Ru. Het gaf ook een gevoel van afwisseling, in plaats van dat er alleen maar zangers of acteurs zaten. Het was vooral vooral slim om iemand uit de politiek uit te nodigen. Hierdoor werd er op een leuke manier aandacht gevraagd voor het stemmen tijdens de Amerikaanse verkiezingen.

Drama
Verder kan een seizoen van RuPaul niet zonder drama.  Door de hoge druk in de competitie kregen veel mensen irritaties die ze vervolgens afreageerden op de rest van de groep. Het meest duidelijkste voorbeeld komt van Brita richting Aiden Zhane. Hoewel Zhane werd neergezet als de villain van het seizoen, was het soms onterecht hoeveel zij over zich heen kreeg. Het is al lastig genoeg om als introvert tussen al die luide queens te zitten. Als er ook nog eentje al hun irritatie over je heen gooit, is het begrijpelijk dat je niet altijd de meest vrolijkste van hen bent. Of het zo werd opgezet door de producers kun je nooit helemaal zeggen.

Sherry Pie
Als je nog niet genoeg had van alle drama tijdens de show, kon je er ook nog van het genieten na de show. Het werd bekend (voordat de laatste twee afleveringen virtueel werden gefilmd) dat Sherry Pie gediskwalificeerd was van de competitie. Ze had het tot de top vier gemaakt maar ze was niet meer te zien of genoemd na de halve finale.
Een aantal mannen waren naar voren gekomen en zeiden dat Sherry Pie hen had gecatfished. Het ging om nieuwe acteurs die het graag in dat wereldje wilde maken. Sherry Pie zou hen verplicht hebben een video sturen waarbij ze iets seksueels deden voor een auditie. Na het filmpje kwam geen antwoord meer. Online had Sherry Pie zich verontschuldigd maar ze was alsnog gediskwalificeerd.
Er waren weinig confession gesprekken met haar in de show, waardoor de kijker haar bijna niet leerde kennen, en veel scènes werden eruit geknipt. Wat weer veel verbazing veroorzaakte, is dat ze het tot de laatste vier schopte. We kregen niks van haar mee en toch deed ze het zo goed. Dat gedeelte had wel wat beter gemogen.

Conclusie
Al met al was het een veelbewogen seizoen. Er werd veel gelachen en er werden tranen gelaten. Het woordje Chil(d) was bijna niet meer weg te denken. Mama Ru stelde niet teleur met de guest judges en al het spektakel dat erbij kwam. Van Boo! naar Soft and supple naar #Lookoverthere. Het was zeker geen seizoen dat je snel zal vergeten.
Een grote aanrader voor Drag race fans. Het is van alle markten thuis en het zal je even van al het drama dat er in de wereld speelt weghalen. Vanwege het gedoe met Sherry Pie en de eentonige drama van Brita richting Aiden Zhane kan ik het geen 10/10 geven. Maar een 9/10 is zeker op zijn plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.