Hoe zorg je ervoor dat je ochtenden soepeler verlopen?

Uitslapen is heerlijk, maar niet altijd mogelijk. Op werkdagen moet je altijd haasten om op tijd te komen op je werk. Erg vervelend, maar dit kan anders. Door je ochtenden rustiger in te delen, maak je meer tijd voor jezelf en hoef je minder te haasten om op tijd door de spits heen te komen.

 

Drukke dagen zul je altijd houden

Zeker sinds mijn stage bij de Evangelische Omroep merk ik dat de ochtendspits een serieus probleem is. Of je nu met de auto gaat of met het openbaar vervoer: het duurt altijd langer dan verwacht voordat je op je stage bent. Daarnaast is het in het ov altijd druk en zijn mensen altijd gehaast, chagrijnig en vooral gericht op zichzelf. Ergens snap ik het wel, iedereen wilt op tijd bij zijn bestemming zijn, maar ik was het na een week al zat om klem te staan tussen medepassagiers in de drukke ochtendspits. ‘Dit moet anders’, dacht ik. Dus ik ging kijken naar hoe ik mijn ochtenden rustiger kon indelen. Graag deel ik in dit artikel mijn tips met jullie.

 

Word iets vroeger wakker dan normaal

Het is echt even wennen, maar je krijgt er wel wat voor terug: voor de spits de trein naar stage pakken. Daarvoor moet je vaak wel eerder opstaan, maar dat is het, in mijn ogen, helemaal waard. Ik merkte dat gehaaste ochtenden mij opbraken en nam daarom de bewuste keuze om meer aandacht aan mijn ochtenden te besteden. Door de wekker een uurtje eerder te zetten is er ruimte om de dag rustig te starten. Vaak probeer ik een korte meditatie van drie minuten, een paar yoga oefeningen en even een momentje van bezinning.

 

Ontbijt als een topsporter

Een douche kan helpen om in de vroege ochtend “wakker” te worden. Maar mocht je huisgenoten hebben die nog liggen te slapen, dan is een korte wasbeurt met koud water ook al voldoende. Wat wel écht een aanrader is, en ook nog eens gezond, zijn overnight meals. Maak de dag van tevoren al je ontbijt klaar en neem het mee in de trein. Dat geldt ook voor je lunch. Beetje zonde als je zonder lunch broodtrommel de deur uit gaat. 😉

 

Stilte voor de storm

Voor vertrek pak ik mijn rijkgevulde lunchpakket, wordt de keuken opgeruimd en neem ik mijn ingepakte tas mee op de fiets. Vroege ochtenden zijn al zwaar genoeg dus zet een leuke podcast op om jezelf te vermaken. Ik luister soms affirmaties of positieve Ted Talks. Maar meestal doen de podcasts het ook wel goed bij mij.

Wat voor mij echt werkt is, voor de spits de trein pakken. Dan ben je verzekerd van een zitplek en kun je in de trein lekker rustig je stagewerk voorbereiden, zonder dat er te veel herrie om je heen is. Meestal check ik even mijn agenda en bereid ik meetings voor. Maar soms speel ik ook gewoon een spelletje of wens ik mijn dierbaren een goedemorgen. Dat kan namelijk als je als eerste wakker bent. Nog voor de spits kun je arriveren op je werk en lekker rustig opstarten, zonder dat je gelijk in de drukte van de dag terecht komt. Voor mij werkt dit echt heel goed. Ik sta liever eerder op om vervolgens rustig in de trein te kunnen zitten en mezelf voor te kunnen bereiden op de dag, dan dat ik klem sta tussen allemaal mensen die óók haast hebben om op hun bestemming te komen.

 

Hoe zorg jij voor rustigere ochtenden?

Nu hoor ik je denken: ‘Leuk voor jou, maar ik blijf liever zo lang mogelijk liggen’, dat kan natuurlijk ook. Het gaat er meer om dat jij zelf een weg vindt in hoe je de drukke ochtenden voor jezelf fijner kunt maken. En of dat nu is door uitgebreid te ontbijten of door een cabaret podcast te luisteren, dat moet je zelf weten. Maar ik hoop vooral dat je zelf een leuke ochtend kunt creëren die goed voelt voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.