Hoe overleef je een vliegreis met vliegangst?

Met klamme handjes en een bezweet voorhoofd worstel ik mij in de vliegtuigstoel. Elke andere passagier lijkt de rust zelve en valt direct in slaap, terwijl ik gespannen afwacht tot we gaan opstijgen. Als een stokstaartje kijk ik om mij heen zodat ik alles in de gaten kan houden. Door het raampje zie ik een ander vliegtuig landen, en ik beeld me in dat de piloot net iets te laat remt en het vliegtuig ontploft. Hoe ga ik de komende paar uren overleven?

Angst voor spinnen en sociale fobie zijn de meest voorkomende angsten, maar aerofobie, ook wel bekend als vliegangst, staat op de derde plek in de angsten-ranglijst van Scientas. Niet zo gek dat er allerlei trainingen bestaan om deze vliegangst te overwinnen en dat je zelfs een thuiskit van 125,- kunt bestellen om jezelf te trainen. Als student heb je vaak niet het budget om zoiets te regelen, maar een jongeren-reisje naar Albufeira of Kreta wil je niet laten schieten.

Adem in, adem uit 

Angst is zowel iets geestelijks als iets lichamelijks. Door je lichaam zo goed mogelijk tot rust te brengen, zal je uiteindelijk in het geheel wat kalmeren. Je kunt een pilletje nemen om je lichaam te kalmeren, en verder is het zaak om rustig te blijven ademen en je spieren lekker te ontspannen. Ik zou zeggen: laat de yoga-sessie maar beginnen.

Hou je koppie erbij 

Hoewel de kans op een vliegtuigongeluk dus extreem klein is, kan het wel geruststellend werken om op de hoogte te zijn van de vluchtmogelijkheden. Check voor jezelf de nooduitgangen, en let goed op tijdens de instructies van de steward(ess). Verder kies ik meestal voor een stoel bij het gangpad als ik zelf mijn stoel mag kiezen. 

Statistisch gezien heb je een kans van 1 op 3,2 miljoen dat jouw vliegtuig neerstort

Nuanceer

Natuurlijk heb je allerlei gradaties in het hebben van vliegangst, maar je angsten een beetje nuanceren kan geen kwaad. Statistisch gezien heb je een kans van 1 op 3,2 miljoen dat jouw vliegtuig neerstort of een ander ongeluk krijgt. De kans dat je een auto-ongeluk krijgt is vele malen groter, en zelfs de kans dat je sterft doordat je je verslikt in een dropje is drie keer zo groot. Verder vliegen er dagelijks meer dan 20.000 vliegtuigen en dit gaat vrijwel altijd goed. Ook zijn piloten ontzettend goed opgeleid, net zo goed als chirurgen. 

Het doel 

Stel jezelf tijdens de reis een paar keer de vraag: waar doe ik het allemaal voor? Voor die leuke vakantie natuurlijk! Nieuwe steden ontdekken, cocktails drinken en zwemmen in een heldere zee. Vliegen wordt vast niet ineens een feest, maar probeer er met alle tips gewoon het beste van te maken. 

Mijn vliegreis verloopt trouwens soepel. Hoewel ik nog wat huiver bij de turbulentie en het veiligheids-foldertje zes keer lees, kan ik ook ‘genieten’ van het bruinige vliegtuigeten en kijk ik een leuke film. Na het landen koop ik meteen een cocktail: ik heb nu toch mooi 125,- van die thuiskit bespaard! 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.