De kracht van muziek

We zitten al weken voornamelijk binnen en het lijkt erop dat het ook nog even gaat duren. Maar dat je fysiek binnen moet zitten, betekent niet dat je in je hoofd ook nergens meer heen kan. En wat werkt er nou beter dan muziek waar je helemaal bij kunt wegdromen?

 

Nu moet ik zeggen: van muziektrends heb ik weinig kaas gegeten. Maar door niet met de stroom mee te zwemmen – simpelweg omdat ik die stroom niet weet te vinden – ontdek ik soms juist mooie nummers die je niet vaak (meer) op de Nederlandse radio hoort.

 

Ik doe speciaal voor jullie een zeldzaam boekje open over mijn wanhopig ongeordende Spotify-lijsten: vijf nummers om even in je hoofd weg te dromen in deze tijden van isolatie.

 

  1. Kenny Chesney – Better Boat

In alle chaos van harte welkom: een simpel en kalmerend lied over hoe je jezelf drijvende houdt in lastige tijden. Over lijden, loslaten, en overleven. Geschreven na de verwoestingen van orkaan Irma in Amerika. In corona-tijden een troost voor ons allemaal.

 

  1. David Bowie – Space Oddity

Een lied over onzekerheid, angst, maar ook over avontuur en het ontdekken van onbekend terrein. Zo is ook de corona-crisis een tijd van onzekerheid, maar ook van mooie nieuwe initiatieven en technieken. Ga het avontuur aan en laat je meevoeren op de zwevende klanken van deze gouwen ouwe. Zweef even weg van deze aarde, to infinity and beyond.

 

  1. Dixie Chicks – Wide Open Spaces

Kunnen ze mooi zingen? Ik heb wel eens beter gehoord. Maar ze zetten wel een dromerige sfeer neer van je eigen weg kiezen, je eigen leven bouwen, en eindelijk vrij zijn. En van ‘buiten’ en ‘ruimte’, iets wat we tegenwoordig ook allemaal hard missen.

 

  1. Keane – Somewhere Only We Know

Weer een oude bekende. Maar waar denk je zelf aan bij dit lied? Herinneringen aan plekken uit je jeugd? Het sentiment van dingen die voorbij gaan? Mooie momenten met vrienden? De rust zoeken in jezelf? Wat het ook is, het lied voert je weer even helemaal mee.

 

  1. The Piano Guys – Beethoven’s 5 Secrets

Ja, het klinkt bijna als klassieke muziek. So what? Het mooie van muziek zonder tekst is dat je je eigen verbeelding erop kan loslaten. Bedenk je eigen verhaal. Of denk even aan helemaal niets en laat je meevoeren op de krachtige klanken van deze bijzondere mash-up.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.