De beste tips voor de laatste loodjes

We zitten alweer op de helft van juni: de zomervakantie komt steeds dichterbij dus het schooljaar is bijna voorbij. Alleen nog even knallen voor die laatste tentamens, opdrachten en presentaties. Je kent het gezegde ‘de laatste loodjes zijn het zwaarst’ vast wel. Dat spreekwoord is er natuurlijk niet voor niets. Om het wat makkelijker te maken: hier een lijstje met tips!

  1. Maak een planning

Zoveel weken zijn er niet meer voordat het schooljaar voorbij is. Een overzichtelijke planning is dus best te doen. Zet je deadlines in de planning en probeer elke dag of elke week een bepaalde periode in te plannen voor schoolwerk. En je weet waar je het voor doet: Aan het einde van je planning kun je met sierlijke letters opschrijven dat het tijd is voor zomervakantie.

  1. Lekker zeuren

Af en toe lekker zeuren mag best. Soms moet je gewoon even je verhaal kwijt. Vond je het tentamen geschiedenis ook belachelijk moeilijk en sloot het totaal niet aan bij de leerstof? Gooi het eruit! Heb je totaal geen motivatie meer voor dat verslag en kun je nergens de juiste literatuur vinden? Gooi het eruit! Je zal zien: het lucht op.

  1. Voldoende rust

Misschien veel te cliché, maar zorg echt dat je genoeg slaapt. In de zomervakantie kan je slapen zo lang als je wilt, maar dat is geen argument om nu je nachtrust in te korten. Je concentratie en creativiteit zijn minder als je erg vermoeid bent, niet zo handig voor die laatste loodjes.

  1. Gedachtes verzetten

Natuurlijk kun je af en toe een pauze nemen, waarin je snel je Whatsappjes en Instagram checkt, maar meestal zit je op dat moment nog steeds achter je bureau. Wanneer je even in een heel andere omgeving bent, lukt het pas echt goed om te pauzeren. Ga tussendoor een avondje naar de bioscoop (neem dit mee in je planning) of pak een terrasje tijdens de lunchpauze.

  1. Vind je lotgenoten!

Lotgenoten klinkt wel heel heftig, maar vergeet niet dat je klasgenoten deze laatste loodjes ook moeten dragen! Bel of app ze en help elkaar! Misschien kunnen jullie wel een dagje samen blokken, of kan die ene klasgenoot al jouw vragen over de opdracht wegnemen. Door corona zie je je klasgenoten misschien minder, maar ze zijn er nog steeds!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.