Een arme student, jij kent er vast een of je bent er zelf een. Iedereen wilt graag meer geld overhouden aan het einde van de maand. En ondanks al deze inkoppertjes maken we ons er toch schuldig aan dat we er niet naar leven. Maar je kunt er wel een hoop geld mee besparen. Met dat overgebleven geld kun jij jezelf dan weer lekker trakteren.
Besparen klinkt echt niet sexy. Het is namelijk nooit leuk om die ene lunch met je studiegenoot over te slaan of een avondje hangen in de kroeg te moeten skippen, omdat je geen budget hebt. Maar besparen kan wel handig zijn. Want met een beetje plannen kun je die lunch wel vervangen voor een koffiedate en die kroegenavond voor een lekkere fles wijn.
Boodschappen
De weekplanning: superhandig op meerdere fronten; je prikt een vast moment in de week om een boodschappen planning te maken en een boodschappenlijst te maken. Vervolgens speur je de folders af naar de goedkoopste supermarkt voor jouw boodschappen. Of je doet het andersom: je kijkt in de folders met welke actie ingrediënten jij een lekkere maaltijd kan maken en fietst vervolgens naar de supermarkt om die boodschappen te halen.
Tip: haal dan wel lang houdbare producten zoals koffie en shampoo. Het heeft niet zoveel zin om 5 kilogram mandarijnen te kopen als je dat niet op krijgt en vervolgens de helft moet weggooien.
Kliekjesdag: misschien ken je deze nog wel van vroeger: “Mama, mogen we naar de McDonald’s?” en dan zei je moeder: “Nee, wij hebben nog eten thuis.” Met pijn in je hart reed je langs de McDonald’s zonder ook maar één kipnugget geproefd te hebben… Maar nu je student bent, moet je je moeder wel gelijk geven dat kliekjes wel goedkoper zijn dan uit eten gaan of bestellen.
Tip: zorg voor een goed werkende vriezer zodat je extra veel kliekjes kan invriezen of steel de kliekjes uit je moeders vriezer.
Huismerk halen: leuk voor de kleinere mensen onder ons: alle goedkopere boodschappen liggen onderin. Dus leg die huismerk producten maar in je kar. Mocht je nou echt de voorkeur hebben voor A-merk cola, zorg dan dat je andere producten wat goedkoper uitvallen.
Tip: het huismerk afwasmiddel werkt net zo goed als Dreft en datzelfde geldt voor wasmiddel. Robijn is niet per se beter dan een huismerk wasmiddel.
Shoppen en snaaien
Koffie to go: elke dag weer sta jij als eerste bij Cheers in de rij om je ochtend bakkie te bestellen. Het lijkt misschien een klein bedrag, maar het loopt ongemerkt toch wel hoog op in de kosten. Kleine bedragen waar je bijna niet over nadenkt is de grootste geld lek. Dat heet ook wel de latte-factor. Het Parool schreef hier in oktober 2023 een interessant artikel over waar jij jezelf vast wel in herkend. Even snel een broodje halen of een lekker taartje bij de bakker is snel gekocht zonder dat je er echt over nadenkt.
Tip: kun je het niet weerstaan om koffie van Cheers te halen? Neem dan een mok van thuis mee zodat je eventuele korting kan krijgen. De meeste kiosken en koffietentjes werken met een duurzaam beleid: ‘bring your own mug and get a discount’.
Sharing is caring: in deze individualistische maatschappij kan het echt geen kwaad om eens meer naar elkaar om te kijken. Zo kun je best wel samen met je buren de gereedschapskist delen. Wat dacht je van ouderwets kleding ruilen met je vriendinnen of lekker tweedehands shoppen voor meubels in je nieuwe studentenkamer. Ook nog eens hartstikke duurzaam.
Tip: bekijk wat je samen kan delen met je huisgenoten. Je kan bijvoorbeeld best samen doen met de pannen of ander keukengerei.
Budget en bonnetjes: spreek met jezelf een budget uit voor wat je maandelijks wilt uitgeven aan shoppen, koffiedrinken en uit eten. Houd je ook aan dit budget. Daarnaast is het wijsheid om altijd je bonnetjes te bewaren. Slim geruild is beter dan niet gebruikt.
Tip: koop een kasboekje/ budget planner en een bonnenboekje. Zo houd jij overzicht over je financiën.
Cheap freak
Abonnementen schrappen: heel veel mensen sponsoren de sportschool en vergeten vaak dat je zich ook nog eens scheel betalen aan zo’n abonnement. Zeg alle abonnementen die niks opleveren op. Heb je bijvoorbeeld een museumjaarkaart, maar heb je geen tijd om naar het museum te gaan? Zeg die kaart dan op.
Tip: ga twee keer per jaar langs al je abonnementen en lidmaatschappen, vraag jezelf af welke van deze geldslurpers jij graag wilt behouden.
Cadeautjes: na de kerstperiode zijn juist alle leuke cadeaus in de aanbieding. Sla dan alvast in voor volgend jaar. Kijk ook naar welke cadeaus jij al in het voren kan kopen. Zo spreid je de kosten en kun je gebruik maken van aanbiedigen.
Tip: koop nooit op feestdagen zelf een cadeau, want dan is alles online tien keer zo duur.
Duurzamer leven: leuk voor je rekening en voor het milieu! Laat niet onnodig je lampen branden of je verwarming aan staan. Was af met de hand als je een klein beetje afwas hebt en laat je laders niet in het stopcontact zitten. Ongemerkt slurpt je lader stroom en dat kost jou weer geld.
Tip: koop een stekkerdoos die je zo aan- en uit kan zetten met een klein knopje.
Overige tips
Zorg dat je samen met je vrienden eet of bij je ouders. Lekker, gezellig en een goede gelegenheid om te kosten van het eten te splitten. Zorg wel dat het netjes en beschaafd blijft, je wilt natuurlijk wel je vriendschappen behouden.
Wat ook handig is, om in de groothandel je producten te kopen. Vaak zijn producten goedkoper voor de inkoopprijs. Je kan bij een groothandel terecht als je een eigen (bevoegde) onderneming hebt.
Zorg dat je zuinig bent op je spullen, zo kun je langer doen met je kleding en hoef je niet elk seizoen een nieuwe winterjas te kopen.
Deze bespaartips maken je geen multimiljonair, maar ze maken je wel wijzer en bewuster over hoe jij het beste met je geld om kan gaan en meer kan overhouden aan het einde van de maand. Natuurlijk ben je er wel altijd zelf bij. So be safe and save. 😉
Куда Продать MIPRO Выкуп