Amrutha’s podcast top 3

Mijn naam is Amrutha Mol, ik ben een journalistiek studente en in deze serie recenseer ik 3 audiovisuele producties waarvan ik denk dat ze interessant zijn voor jou!

  1. Podcast ‘De Brand in het Landhuis’

Afgelopen week was ik met een vriendin aan het lunchen toen ik vertelde dat ik wel podcastaanraders kon gebruiken. Zij vertelde mij dat de true crime podcast ‘De Brand in het Landhuis’ het luisteren waard was. Het leek mij, voordat ik begon met luisteren, een saaie podcast. Spoiler: het was toch wel een goede podcast, vond ik.

NPO Radio 1 brengt deze podcast naar jouw oren. Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door Simon Heijmans, Marion Oskamp en Sam Huisman. Deze productie bestaat uit één seizoen met acht afleveringen van elk 30 minuten tot 45 minuten. In deze podcast wordt een waargebeurde misdaad uit 2003 besproken en geanalyseerd. Het gaat over de dood van de rijke Ewald Marggraff die bij een brand gedood wordt. Je zou denken dat zijn waardevolle kunstcollectie in vlammen is opgegaan, maar dat is niet het geval.

Bij nader inzien was het een interessante podcast, waarbij ik mijn koptelefoon met moeite af kon zetten. Een aanrader dus, als je van waargebeurde misdaad houdt.

  1. Podcast ‘de Volkskrant Elke Dag’

Het is jullie vast al eens opgevallen dat ik vaker in aanraking ben gekomen met de podcasts van de Volkskrant. Dat komt doordat ik, onder meer, deze krant lees. Als journaliste in spe blijf ik graag op de hoogte van hoe de wereld veranderd. Dus vandaar mijn interesse voor deze podcast.

Het is een actualiteiten podcast die gemaakt is door journalisten Pieter Klok, Sheila Sitalsing, Gijs Groenteman en de redacteuren van de Volkskrant. Deze productie bestaat ondertussen uit meer dan 100 afleveringen. Elke dag krijg jij een nieuwe aflevering te horen waarin alledaags nieuws zoals de oorlog in Oekraïne, klimaatcrisis en politieke zaken worden besproken. Zelf vond ik aflevering ‘Zijn jongeren te lui om lange werkweken te maken?’ interessant om te horen. Dus dat is een tip. Je leert altijd wel wat van dit soort actualiteitenprogramma’s. Eén aflevering duurt tussen de 20 minuten en 40 minuten en wordt gebracht door de Volkskrant.

Zelf vind ik het een fijne productie om te luisteren. De redacteuren weten grondig en nauwkeurig hun onderwerpen uit te diepen. Daarnaast wordt het op een begrijpbare en rustige manier gepresenteerd. De besproken thema’s blijven hangen en je steekt bij elke aflevering iets nieuws op. Daarom vind ik dit een goede podcast.

  1. Podcast ‘Kleine jongens steken niet’

Vaak als je al één podcast van een bepaalde zender hebt gehoord word je getipt op een andere podcast van deze zender. Op deze manier kwam ik ook bij deze productie. De titel was opvallend en het aantal afleveringen ook. Ik dacht: “Ha, een snelle korte podcastserie met een gekke titel.” Dat maakte mij nieuwsgierig en daarom besloot ik deze productie een luisterend oor te bieden.

Het is een Volkskrant productie gebracht door de eerdergenoemde krant. De makers van deze podcast zijn journalisten Nadia Ezzeroili en Hassan Bahara. Het zijn drie afleveringen die per stuk maximaal 41 minuten duurt. Dat deze podcast maar één seizoen heeft met drie afleveringen vond ik wel fijn, dat luistert lekker snel weg. De podcast gaat over het toenemende aantal steekincidenten onder jongeren. De Volkskrant-journalisten Nadia en Hassan gaan op zoek naar de oorzaak achter deze vorm van criminaliteit. Hoe staat drillmuziek in verband met de daders en hoe beïnvloedt deze muziek de motieven van deze daders? Daar krijg jij antwoord op in deze podcast.

Een aan te raden podcast, omdat het interessante achtergrondinformatie biedt. Het is vooral fijn dat deze podcast niet uit meerdere seizoenen bestaat en dat je deze podcast prima kan “uit luisteren” in één middag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.