Amrutha’s podcast top 3

Mijn naam is Amrutha Mol, ik ben een journalistiek studente en in deze serie recenseer ik 3 audiovisuele producties waarvan ik denk dat ze interessant zijn voor jou!

 

  1. Podcast ‘De Jortcast’

 

Via Spotify kreeg ik deze podcast te luisteren. Dit is een productie die ook te beluisteren is op Apple Podcast en andere podcast apps. Het is een aanrader om minimaal één aflevering van deze productie te luisteren. Hieronder vertel ik je waarom.

Jort Kelder is een Nederlandse journalist, presentator en voormalig hoofdredacteur van magazine Quote. Je herkent Jort Kelder vast wel als je een foto van hem ziet met zijn kenmerkende bretels. Tijdens de afleveringen kun je deze bretels niet zien, maar hoor je wel zijn kenmerkende stem. Hiermee zijn menig Nederlanders vertrouwd geraakt in de afgelopen jaren. De podcast gaat echt over allerlei verschillende zaken. Een greep uit de onderwerpen die zoal voorbijkomen in deze spraakmakende podcast: klimaatproblemen, voetbalvrouwen en politiek. Eigenlijk over de waan van de dag en de diepgang van de details daarachter. Weet jij bijvoorbeeld waarom sommigen zo kunnen smullen van true crime stories zoals die van Ted Bundy en Willem Holleeder? Of wil jij weleens een deskundige horen spreken over de Nederlandse stikstofcrisis? Dan is deze podcast geschikt voor jouw oren.

Er zijn meer dan 500 afleveringen. Gemiddeld duurt een aflevering vijftien minuten tot dertig minuten. Natuurlijk heb ik ze niet allemaal geluisterd, maar de eerste tien afleveringen heb ik met veel plezier geluisterd. Kan gewoon tijdens het strijken of koken. Vaak leer je iets, soms lach je om de manier waarop Jort Kelder de onderwerpen ter sprake brengt. Minder goed, er niet heel duidelijk aangegeven is hoeveel afleveringen elk seizoen bevat.

 

  1. Podcast ‘Kibbeling’

 

Via Instagram zag ik een promotievideo van deze podcast. Ik volg influencer Nina Warink, met veel plezier, al wat langer. Wetend dat zij een kookboek heeft uitgebracht leek het mij interessant om meer van haar te horen via deze podcast. Haar vriend Kelvin Boerma, beter bekend als YouTuber Kalvijn, ken ik niet zo goed. Maar het lijkt mij een prima gast om naar te luisteren. Dus ik waagde deze gok.

Nina en Kelvin maken deze podcast. Deze is terug te vinden op je reguliere podcast apps, zoals Spotify. Daar luister ik al mijn podcasts op. Er is nog maar één seizoen met vier afleveringen. Ze hebben op 7 november 2022 hun trailer online gezet, dus ze zijn nog maar net gestart. Elke aflevering duurt ongeveer een half uur. Dit is meer een podcast die je kan luisteren voor ontspanning of als je even wilt lachen. Er worden onder anderen de volgende onderwerpen besproken: de liefdesrelatie tussen de twee influencers en hoe zij tegen bepaalde zaken zoals monogamie en mijlpalen aankijken.

Persoonlijk vind ik dit geen aanrader. Zelf vind ik het leuk als een podcast een leerzaam element bevat. Deze podcast is alleen leuk voor mensen die benieuwd zijn naar de relatie tussen deze twee jonge Nederlandse YouTubers. Wat wel grappig is aan de podcast, is dat Nina en Kelvin goudeerlijk zijn naar elkaar en geen discussie uit de weg gaan. Moedig ook, dat zij heel podcast luisterend Nederland willen vertellen over het reilen en zeilen binnen hun relatie.

 

  1. Podcast ‘Met Groenteman in de kast’

 

Deze podcast kwam ik tegen via De Volkskrant. Logisch, want het is ook een productie van De Volkskrant. Deze productie is te vinden op Apple Podcasts en Spotify, maar ook op exclusieve podcastapp Podimo. Er zijn 100 afleveringen die elk één tot twee uur duren. Dat is een lange zit, maar prima voor als je rustig wilt opstarten tijdens de (te) lang durende ochtendspits.

De makers zitten op De Volkskrant redactie en wordt ook door dit team online gezet. Maar zonder Gijs Groenteman is er natuurlijk geen gast in de kast. Gijs Groenteman is schrijver, presentator, journalist en columnist. Een bezige bekende bij in het journalistieke werkveld. De podcastafleveringen bestaan uit verdiepende gesprekken die Groenteman voert met zijn gasten. Er is een divers aanbod aan gasten waarnaar jij kan luisteren. Weet jij bijvoorbeeld al hoeveel boekenschrijver Kluun heeft uitgebracht? Of hoe presentator Robert ten Brink zo bekend is geworden? Deze bekende Nederlanders duiken allemaal in de kast van Groenteman om het over zichzelf en hun carrière te hebben.

Een verdiepende en interessante podcast die ik graag luister tijdens een lange autorit. Een goede inspiratie om betere vragen te stellen tijdens interviews of om het succesverhaal van politici, opiniemakers en kunstenaars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.