Amrutha’s podcast top 3

Mijn naam is Amrutha Mol, ik ben een journalistiek studente en in deze serie recenseer ik 3 audiovisuele producties waarvan ik denk dat ze interessant zijn voor jou!

 

  1. Podcast ‘Napleiten’

Wellicht hoor jij weleens van vrienden hoe spannend zij true crime producties vinden. Netflix en Spotify staan bol van dit soort zenuwslopende producties. Op het puntje van je stoel zittend, klik je snel naar de volgende aflevering. Je kent het misschien wel? Toen ik het hier met een vriendin over had tipte zij mij deze podcast: “Niet zo zeer zenuwslopend, wel interessant. Je hoort vooral hoe het is voor advocaten om een bepaalde strafzaak te behandelen.” Vol nieuwsgierigheid begon ik aan deze podcast en daar heb ik geen spijt van.

In deze podcast bespreken misdaadjournalist Wouter Laumans en strafpleiter Christian Flokstra verschillende advocaten en officiëren van justitie. Gastsprekers vertellen over een zaak die hen is bijgebleven. Het gaat vooral over strafrecht in deze podcast. Erg interessant, al zeg ik het zelf. Het klopt dat de laatste aflevering in 2021 geplaatst is, maar de afleveringen bevatten sowieso al onherroepelijke zaken. Dus zaken die al zijn afgesloten. Ik vond de aflevering ‘De wraakvader’ erg indrukwekkend. Deze ging over een vader die geweld pleegde tegen een ex-tbs cliënt die zijn dochter het hof wilde maken. In de aflevering wordt het juridisch proces en de reactie van de media en omgeving behandeld. Veel mensen uit zijn omgeving gaven hem gelijk. Wat zou jij doen als jouw dochter werd benaderd door een ex-tbs’er?

Elke aflevering duurt tussen de 30 en 45 minuten, met een enkele aflevering die uitschiet naar 65 minuten. Persoonlijk vind ik dat de makers erin zijn geslaagd om een heldere, goed luisterbare en interessante podcast te maken. Zelfs voor mensen die niet bekend en/ of werkzaam zijn binnen het recht. Een vermakelijke podcast.

 

  1. Podcast ‘NRC Vandaag’

Als journalistiek studente luister ik extra graag naar nieuwspodcasts. Deze behoort toch wel tot mijn top 3 favoriete podcasts. Het is een krachtige podcastproductie die goed de achtergronden uit het nieuws weet uit te zetten. Elke dag hoor je één verhaal dat de NRC-journalisten voor jou hebben uitgezocht. Je hoort verdiepende informatie over actuele zaken zoals: de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, binnen- en buitenlandse politieke kwesties en stijgingen van de energieprijzen.

Wie jou welk verhaal brengt is elke keer anders. Er kan namelijk niet één journalist zijn die alle actuele nieuwsfeiten voorziet van uitgebreid achtergrond onderzoek. Gelukkig is de presentatie wel gedaan door vaste mensen: Floor Boon, Egbert Kalse en Gabriëlla Adèr hoor je vaker terugkomen. Elke aflevering duurt minimaal 15 minuten en maximaal 25 minuten. Zelf vind ik het fijn om deze te luisteren tijdens mijn wandelingen met de hond of tijdens het ontbijten. Ik tip deze podcast omdat het voor iedereen handig is om te weten wat er in de wereld om je heen gebeurt.

 

  1. Podcast ‘Echt gebeurd’

Een rustige podcast voor de ontspanning. Het is voorstelbaar dat je na een lange schooldag geen zware info meer wilt horen. Daarom tip ik jou bij deze een podcast die al lang in mijn ‘luisterlijst’ staat. Je hoort van verschillende mensen een verhaal. Zij vertellen in een gezelschap een bijzondere, grappige of, voor hun kenmerkende, anekdote. De ervaringen en hun vertellers variëren. Van bootvaren in de Boliviaanse jungle tot aan de eerste dagen op de Lagere Technische School. Dat maakt dat deze podcast niet snel zal vervelen.

Deze producties worden gemaakt door Stichting Echt Gebeurd. Er bestaat, naast de podcast, ook een boek waarin de verhalen van de podcasts staan. Dat boek ‘Echt Gebeurd op papier’, bestaat uit een cassette met drie boekjes en 72 verhalen uit twaalf en een half jaar tijd dat de stichting werkzaam is. Voor luisterliefhebbers is deze podcast onder anderen te beluisteren via Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Elke aflevering duurt 5 tot 20 minuten. In het najaar van 2022 heeft deze podcast een mijlpaal behaald van 380 afleveringen.

Het is een leuke podcast die je snel tot je kan nemen. Geen diepzinnige theoretische stof die je vast moet houden voor een toets. Maar gewoon lekker luisteren en lachen om de inspirerende en grappige ervaringen van anderen. Nog een pluspunt: elke verteller leest voor uit diens puberdagboek. Dat levert erg vermakelijke anekdotes op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.