Amrutha’s podcast top 3

Mijn naam is Amrutha Mol, ik ben een journalistiek studente en in deze serie recenseer ik drie audiovisuele producties waarvan ik denk dat ze interessant zijn voor jou!

  1. Podcast ‘Blik Op Buitenland’

Per mail krijg ik de nieuwsbrief van het Nederlands Dagblad. Zo kwam ik in aanraking met de podcast ‘Blik Op Buitenland’. In deze podcast hoor je wekelijks wat er zich buiten Nederland afspeelt. Zo wordt er aandacht gegeven aan de oorlog in Oekraïne en de politieke ontwikkelingen in Engeland. Zelf vond ik het erg interessant om te horen over de ontwikkelingen van het abortusbeleid in Amerika en over het leven van LHBTI’ers in Tanzania.

Marien Korterink was de host van de aflevering die ik het beste vond. Dit was aflevering 41: ‘Is abortusvrijheid in Europa nu ook in het geding?’. Buitenlandredacteur Ruurd Ubels was in deze aflevering gastspreker. Ubels vertelde over de laatste ontwikkelingen van de abortuswetgeving in Amerika. Deze zijn strenger geworden, dat wist je wellicht al. De gevolgen van deze ontwikkelingen voor Europa bespreken ze in deze podcastaflevering.

Elke podcastaflevering duurt ongeveer een klein half uur. Behalve de afleveringen die specifiek over Oekraïne gaan, die duren 10 tot 15 minuten. Ik vind het een interessante en informatieve podcast die makkelijk weg luistert. Het mooie is dat je, na een aflevering geluisterd te hebben, iets meer achtergrondinformatie hebt over een actuele nieuwswaardige gebeurtenis uit de buitenlandrubriek.

  1. Podcast ‘Laura H.’

Deze podcast stond al heel lang op mijn lijstje. Het kalifaatmeisje Laura H. intrigeerde mij al sinds zij het nieuws domineerde. Net als zo’n beetje heel Nederland was ik razend benieuwd hoe een Nederlandse vrouw het kalifaat binnen kon komen. Maar de grote vraag was: hoe is Laura H. uit het beruchte kalifaat ontsnapt?

In deze openhartige podcast, gebracht door SCHIK & Das Mag, interviewt journalist Thomas Rueb de vader van Laura en de, inmiddels beroemde, Laura zelf. Je hoort hoe zij was als jong meisje op school en thuis. Daarbij wordt de luisteraar via nauwkeurige stappen meegenomen in het proces van hoe Laura in het kalifaat terecht is gekomen. Laura vertelt over haar tijd in het kalifaat en haar ongezonde huwelijk. Maar bovenal hoe de ontsnapping ging en hoe ze zich voelde toen ze in Koerdistan aankwam. Er zijn vier afleveringen van elk drie kwartier tot een uur luistertijd.

Een hele goede podcast die aan het denken zet.

  1. Podcast ‘De Clipcast’

Deze podcast kwam op mijn pad doordat ik op de Instagram van ‘De haarclip van Marie-Claire’ een stukje voorbij zag komen. Charlotte Mulder is het meesterbrein achter dit account. Hier post ze vooral quotes van (Amsterdamse) studentes. Inmiddels heeft ze al een groot aantal volgers op haar Instagram en TikTok account.

In deze luchtige podcast bespreekt zij, samen met een gastspreker, relevante onderwerpen met een humoristische en studentikoze blik. Zo gaat het over seksuele intimidatie, rode en groene vlaggen tijdens het daten en in relaties en de voor- en nadelen van social media. Maar ook gaat het over onderwerpen zoals liefde, vriendschap en het studentenleven. De afleveringen worden mede mogelijk gemaakt door Firma Podcast en duren per stuk drie kwartier tot een uur.

Wat ik fijn vind aan deze podcast is dat het voelt alsof je een uurtje lekker aan het luisteren bent naar een grappig gesprek tussen twee vriendinnen. Maar als je echt iets wilt leren kun je beter naar de podcast van ‘De Universiteit van Nederland’ luisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.