Amrutha’s podcast top 3

Het voorjaar is in zicht en dat vraagt om lekker lange wandelingen. En wat is er nou leuker dan tijdens het wandelen een goede podcast te luisteren? Deze maand heb ik weer drie verschillende podcasts voor jou uitgezocht die het luisteren waard zijn!

 

  1. Podcast ‘Amerika in 15 minuten’

Deze podcast is voor de échte Amerika liefhebbers! In deze podcast vertelt Raymond Mens jou alles over de actuele zaken in de Verenigde Staten. Raymond Mens is een Nederlandse politicoloog, politiek strateeg en Amerikakenner. Zelf vind ik Amerika altijd wel een fascinerend land dus vandaar mijn interesse voor deze podcast.

Wat het voordeel is aan deze podcast is dat elke aflevering maar 15 minuten duurt. Super chill! 😉 Er zijn in totaal 100 afleveringen waarin je even helemaal bijgepraat wordt over een van de grootste wereldmachten. Hoe gaat het met de politiek en is er ook een Nederlandse Donald Trump? Je hoort het allemaal in deze catchy podcast.

Ik vind het een goede podcast, vooral omdat elke aflevering zo lekker kort is. Omdat de stof soms best zwaar en lastig kan zijn is de korte duur van een aflevering juist wel goed.

 

Cijfer: 7/10

 

  1. Podcast ‘Zij is van mij’

 

Wist jij dat er elke acht tot tien dagen een vrouw wordt vermoord door haar (ex)-partner? En wist jij ook dat vrouwenmoord vaker voorkomt in Nederland dan in de landen om ons heen? Om meer te leren over het begrip ‘femicide’ ging ik deze podcast luisteren. De feiten uit het onderzoek waren schokkend om te horen.

Dit is een achtdelige Telegraaf podcast, waarin Saskia Belleman onderzoekt waarom hulp vaak te laat komt in gewelddadige afhankelijkheidsrelaties, waarom het in Nederland zo vaak misgaat en welke lessen wij kunnen leren uit het buitenland, omtrent dit onderwerp. In gesprekken met slachtoffers, nabestaanden, plegers, de politie, het OM, strafrechtadvocaten en wetenschappers gaat de rechtbankverslaggever van De Telegraaf op zoek naar antwoorden. Elke aflevering duurt ongeveer drie kwartier tot een uur en luistert lekker weg.

Ken je dat? Als je eenmaal een goed boek leest dat je dan niet meer kan stoppen met lezen? Dat is ook zo bij het luisteren van deze podcast. Het is écht een podcast waarbij je je koptelefoon niet meer af kan zetten. Vol afschuw en schok heb ik geluisterd naar de daders die een vrouw hebben vermoord. Ik kan niet ontkennen dat ik geen traantje heb laten vallen tijdens het luisteren naar de nabestaanden van de vermoorde vrouwen in kwestie. Deze podcast is écht een aanrader.

 

Cijfer: 9/10

 

  1. Podcast ‘De wetten van Koos’

 

Als je het dan toch over maatschappelijke problemen hebt, ‘De wetten van Koos’ is een Follow The Money podcast over een zorgondernemer met een duister verleden. Ik kwam deze tegen bij Apple Podcasts en werd erg nieuwsgierig na het luisteren van de trailer.

Jolien de Vries en Eelke van Ark onderzochten als onderzoeksjournalisten het vreemdste verhaal wat ze ooit hadden gehoord. Jeugdzorgdirecteur Koos Föllings doet zich voor als een ervaren psychotherapeut. Hij runt een instelling waar honderden jonge mensen zorg krijgen. Maar achter het masker van de hulpverlener schuilt een gevaarlijke man met een duister verleden. Hoe kon Koos de wereld zo lang misleiden? Het zijn zes afleveringen van elk 40 tot 50 minuten. In verschillende afleveringen hoor je hoe Koos te werk ging. Ik kan je verklappen dat dat niet volgens het boekje ging.

Een weerzinwekkende podcast waar je met gespitste oren tot de laatste minuut geboeid blijft. “Hoe heeft dit kunnen gebeuren in Nederland?”, dacht ik. Hoe dan ook: een luistertip voor wie van maatschappelijke thema’s houdt. Trigger warning: misbruik van een kwetsbare doelgroep.

 

Cijfer: 8/10

 

Volgende maand ben ik weer terug met nieuwe podcast aanraders. Mocht jij nog leuke tips hebben voor mijn podcastlijstje, stuur dan gerust een bericht naar de socials van Ad Rem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.