Amrutha’s podcast top 3

Het schooljaar is inmiddels alweer enige tijd begonnen, maar dat betekent niet dat ik het te druk heb om voor jullie een podcast recensie te schrijven. Kruip lekker op de bank of ga een stuk wandelen en geniet van deze prachtige podcast producties. Ik heb weer drie pareltjes voor jou uitgezocht!

 

  1. Podcast ‘In de Diepte: Baan door het brein’

 

Deze podcast leek mij heel erg interessant, omdat het over neurologie gaat. Misschien is dit daarom ook wel een leuke tip voor de mensen die de minor ‘Brein en manipulatie’ volgen. Deze podcast kwam ik tegen toen ik een podcast ging zoeken in de categorie wetenschap en gezondheid. Hier kun je in Spotify op filteren.

 

BNR Nieuwsradio maakt samen met psychiater en neurowetenschapper Iris Sommer een podcast over de werking van het menselijke brein. Dit is seizoen twee en dus ook het vervolg op het eerste seizoen ‘Terug naar de oerknal’. In vijf afleveringen leer je over het gebruik van je zintuigen, de werking van beide hersenhelften en hoe je darmen en je brein in verbinding staan. Deze afleveringen zijn stuk voor stuk achttien tot eenentwintig minuten.

 

Dit is echt een goede podcast! Er wordt op een duidelijke en fijne manier meer informatie gegeven over een onderwerp waar ieder mens meer over zou moeten weten. Ik vind het vooral sterk dat de makers een psychiater en neurowetenschapper aan het woord laten en dat er niet te specifiek wordt ingegaan op onbelangrijke details. Mijn tip is: ik zou ook nog even seizoen één luisteren. 😉

 

10/10

 

  1. Podcast ‘Van Twee Kanten’

 

Bij deze een podcast uit een ander genre. Dit is geen wetenschap, maar meer gericht op mens en maatschappij. Het is een podcast waarin twee geliefden, apart van elkaar, geïnterviewd worden over hun relatie. Deze podcast stond echt al heel lang in mijn lijstje, maar ik luister hem nu pas.

 

Journaliste Corine Koole interviewt in 31 afleveringen van elk vijftien tot dertig minuten twee geliefden over een heftige gebeurtenis in hun relatie. De partners worden apart van elkaar geïnterviewd, zodat ze beiden onafhankelijke antwoorden kunnen geven. Corina Koole doet dit werk voor de Volkskrant.

 

Ik vond dit op zich wel een prima podcast, maar niet iets waar ik dagelijks naar zou willen luisteren.

 

7/10

 

  1. Podcast ‘De Franse Revolutie’

 

Deze podcast kwam ik tegen toen ik ging zoeken naar een historische podcast. Ik wilde toch iets meer weten over de geschiedenis van Europa en kwam deze toevallig tegen op Apple Podcasts. Officieel valt deze podcast onder het genre maatschappij en cultuur, maar ik vind deze podcast ook prima passen binnen een categorie van geschiedenis of studie. In elk geval is het een Belgische podcast.

 

In 29 afleveringen word jij door verteller Johan op de Beeck van de Belgische nieuwsbrenger VRT Max meegenomen door het verhaal van de Franse revolutie. Elke aflevering duurt 30 minuten tot 60 minuten. Van het einde tot de Franse monarchie tot aan de afrekencultuur en de terreur: alles komt aan bod! Het is een verhaal van 200 jaar geleden dat vandaag nog steeds sporen achterlaat.

 

Dit is een hele interessante en indringende podcast waarin jij als luisteraar veel leert op een leuke manier. De geluidsfragmenten zijn sterk ingezet en de presentator weet boeiend te vertellen. Als jij je ogen dichtdoet, dan zie je de revolutie en de val van de Bastille zo voor je!

 

8/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.