Amrutha’s podcast top 3

Mijn naam is Amrutha Mol, ik ben een journalistiek studente en in deze serie recenseer ik 3 audiovisuele- of geschreven producties waarvan ik denk dat ze interessant zijn voor jou!

  1. Podcast ‘NRC Onbehaarde Apen’

Deze podcast kwam ik tegen via Apple Podcasts. Het is een podcast uit de categorie ‘Wetenschap’. Ik wilde meer weten over wetenschappelijke onderwerpen en ben dus bewust op zoek gegaan naar podcasts waarin dit terugkwam. Deze podcast had een opvallende naam en ook een opvallend logo. Uit nieuwsgierigheid begon ik met luisteren.

Elke week staat er een nieuwe aflevering voor je klaar, inmiddels zijn het er al 270! Gemma Venhuizen, biologieredacteur van het NRC, praat elke week met de wetenschapsredactie over kleine ontdekkingen of juist wereldschokkende inzichten. Maar geen zorgen hoor, de podcast is ook heel makkelijk te begrijpen voor de niet-wetenschappers onder ons. Elke aflevering duurt ongeveer 20 minuten tot 60 minuten.

Zelf vind ik het een goed begrijpbare podcast voor als je nieuwe informatie wilt over algemene onderwerpen zoals suiker of hoe dieren met elkaar praten. Gelukkig hoef ik er verder niks mee te doen, maar het is leuk om te weten waarom hooikoorts een volksziekte is. 😉

Cijfer: 7/10

  1. Podcast ‘Terrible, thanks for asking’

Dit is een Engelstalige podcast, maar ik vind het wel een belangrijke podcast. Overal waar je komt is een van de eerste vragen: “Hoe gaat het met je?”, maar het komt niet heel vaak voor dat je het achterste van je tong laat zien en eerlijk vertelt hoe het met je gaat. Daarom vond ik deze podcast juist verfrissend. In deze podcast vertellen mensen openhartig over hoe het nou echt met ze gaat.

Deze podcast wordt gemaakt met auteur Nora Mclnerny en wordt gebracht door producent Feelings & Co. In meer dan 260 afleveringen hoor je verhalen van mensen zoals Kristen, die haar docentenbaan toch niet altijd even leuk en makkelijk vindt. De afleveringen duren drie kwartier tot een uur.

Ik vond het heel leuk en mooi om persoonlijke verhalen van andere mensen te horen. Ondanks dat het een podcast is die voornamelijk mensen buiten Nederland aan het woord laat, vond ik het wel heel herkenbaar.

Cijfer: 9/10

  1. Podcast ‘De Spindoctors’

Deze podcast kreeg ik getipt in een college uit mijn eerste jaar, maar ik luister hem nu pas. In deze podcast vertellen spindoctors zelf over hoe zij te werk gaan binnen de politiek. Voor als je je afvraagt wat een spindoctor is: een spindoctor is een adviseur of voorlichter van een politieke partij die de opdracht heeft het beleid van zijn politieke opdrachtgever zo goed mogelijk te presenteren en te verdedigen of hem of haar daarin te coachen.

De wereld van spindoctors is een hele interessante en slimme wereld. In deze podcast van NPO Radio 1 en de EO vertellen voormalig PvdA-adviseur Julia Wouters en politicoloog Raymond Mens over welke trucjes en strategieën spindoctors toepassen om hun politieke opdrachtgever te coachen en hun imago hoog te houden.

Ik vond het een leuke en interessante podcast, maar ik had het na 5 afleveringen ook wel weer gezien.

Cijfer: 6/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.