Amrutha’s podcast top 3

Mijn naam is Amrutha Mol, ik ben een journalistiek studente en in deze serie recenseer ik 3 audiovisuele producties waarvan ik denk dat ze interessant zijn voor jou!

 

Podcast ‘Domme vragen bestaan wel’

“Domme vragen bestaan niet”, dat zei mijn basisschooljuf van groep 8 altijd. Misschien heb jij het ook weleens gehoord. De naam van deze podcast viel mij, daarom ook, erg op toen ik door Spotify scrolde. Uit nieuwsgierigheid luisterde ik naar de eerste aflevering van deze luchtige, leerzame en humoristische podcast. De luisterminuten vlogen voorbij. Toen ik aan het einde van seizoen 2 was had ik mijn hele huis schoongemaakt. Leuke bijkomstigheid!

Deze podcast is gemaakt door One’sy Muller en Vinny Tailor en wordt gebracht door AvroTros/ NPO Radio 2. De twee dames bevragen mensen die niet binnen de ‘mainstream’ vallen, over de vreemde opmerkingen en vragen waar zij mee te maken krijgen. Zo gaan ze in seizoen 1 in gesprek met bioloog Dennis Vink over zijn veganistische leefstijl. Ook praten ze in seizoen 2 met Anne van der Ven, initiatiefneemster van de website ‘Wit Huiswerk’. Een website met naslagwerk voor iedereen die zich wil verdiepen in de strijd tegen racisme. Welke aflevering ik ook erg wil aanraden is de aflevering over dik zijn. Hierin vertelt Merel Wildschut over haar leven als dikke vrouw. En je hoort ook gelijk waarom Merel het fijner vindt om het woord ‘dik’ gewoon te benoemen in plaats van omslachtige beschrijvingen zoals: ‘vollere dame’ of ‘meisje met een maatje meer’.

Het zijn korte, krachtige podcastafleveringen van ongeveer een half uurtje. Er zijn nu drie seizoenen van elk vier tot zes afleveringen. Het was een prettig luisterbare podcast. Op 26 juni 2022 wordt er een extra aflevering live opgenomen op NPO Podcast Event in Tivoli Vredenburg. Publiek is welkom. Deze opname is interactief. Kaartjes zijn te bestellen op deze website.

Na het luisteren van deze podcast kwam ik tot de conclusie dat domme vragen wel bestaan en dat we hier vooral van kunnen leren. Gelukkig maar! Zeker een aanrader als je je wilt verdiepen in mensen die je minder vaak hoort en ziet in de media.

 

Podcast ‘De dag’

‘De dag’ is een nieuwspodcast geproduceerd door NPO Radio 1. Er zijn meer dan 1110 afleveringen en elke aflevering duurt tussen de 20 en 50 minuten. Gelukkig is deze podcast beschikbaar voor een breed publiek. De journalisten gaan in op actuele onderwerpen en interviewen (ervarings)deskundigen die verdiepende informatie geven op het onderwerp van de desbetreffende aflevering. Elke dag staat er een nieuwe aflevering klaar. De onderwerpen zijn altijd actueel en dus ook heel divers. Van de Oekraïne oorlog tot Johan Cruijff.

Een aanrader dus, om op de hoogte te blijven van het nieuws.

 

Podcast ‘Een soort god’

“Dat zal mij niet overkomen”, dit is een reactie die mensen geven als ze horen over sekteslachtoffers. Buitenstaanders kunnen moeilijk begrijpen hoe ‘gewone’ mensen in een sekte terechtkomen. Simone Eleveld en Anneke Stoffelen, onderzoeksjournalisten bij de Volkskrant, vertellen de luisteraar hoe de geïnterviewde slachtoffers langzaam werden opgeslokt in de verstikkende kungfu-groep van René.

Volgens de slachtoffers begon het als een gezellig sportgezelschap, maar voelden ze zich steeds meer gevangen in de groep. Zowel mannen als vrouwen zeggen slachtoffer te zijn van René L. zijn mishandelingen en machtsmisbruik. In ‘Een soort god’ doen zij op een rustige en kwetsbare manier hun verhaal.

Er zijn zes afleveringen van ongeveer een drie kwartier tot een uur. De bonusaflevering over het juridische proces proeft als een kers op de taart van deze integer gemaakte podcastserie. Ondanks de beladen verhalen is het een podcast die je wilt blijven luisteren. Het is geen luchtige entertainment podcast, maar wel haalbaar om binnen één middag te luisteren. Misschien ga jij deze zomer nog op vakantie? Dan is dit een aanrader voor een lange vliegtuigreis of autorit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.