5 tips tegen belangst

“Bellen? Kan ik niet even een mailtje sturen? Dat is net zo effectief.” Is zo’n soort situatie herkenbaar voor je? Misschien heb je wel belangst. Belangst klinkt heftig, maar het begint al bij het ontwijken van een telefoontje naar de tandarts, sportschool of naar die ene vriend. Uit een onderzoek uit 2018 van onderzoeksbureau Motivacation blijkt dat 67% van de jongeren tussen de 18 en 30 jaar liever een bericht sturen dan dat ze iemand bellen. Hoe je deze belangst overwint, lees je hier:

1. Kijk de kunst af!
Luister naar telefoongesprekken van gevorderde bellers! Vaak zijn oudere mensen betere bellers, omdat zij al tientallen jaren bellen, nog vóórdat Whatsapp bestond kon je namelijk niet anders… Zij hebben het dus al heel vaak gedaan en gebruiken misschien een bepaalde routine in elk gesprek. Ga er eens goed voor zitten als je vader weer eens naar een oude vriend belt of als je buurvrouw reserveert bij een restaurant. Je zult er vast wat van leren!

2. Begin bij een pizza of een lotgenoot
Je hoeft natuurlijk niet meteen te beginnen met het uren-lang-bellen van je baas, je docent of de koning. Begin klein: bel een eettentje om pizza te bestellen. Als het volledig fout gaat, is dat niet zo’n ramp. Je ziet diegene toch nooit meer. Een andere manier om klein te beginnen: iemand bellen die ook belangst heeft. Spreek vooraf af waar jullie het over gaan hebben en begin met korte gesprekjes. Zo slepen jullie elkaar erdoorheen!

3. Een goede voorbereiding is het halve werk
Een telefoongesprek voorbereiden klinkt misschien suf, maar het kan helpen. Schrijf op een briefje de vragen of mededelingen (puntsgewijs) op, zodat je dit tijdens het bellen kunt gebruiken. Hou er wel rekening mee dat gesprekken nooit precies zo lopen als gepland, dus durf je notities ook los te laten!

4. Liever geen publiek
Zonder jezelf af tijdens het bellen, zo hoef je geen rekening te houden met ongemakkelijke momenten waarbij er iemand langsloopt of meeluistert: dit kan er namelijk voor zorgen dat je je inhoudt tijdens het bellen, en dat is nou juist net niet de bedoeling. Dus geen publiek: die komen maar als je over vijf jaar een echte bel-kampioen bent.

5. Onder dwang?
In het leven moet je soms nou eenmaal dingen doen die je niet leuk vindt. Leg je neer bij het feit dat je moet leren bellen. Met een goed portie discipline (of dwang) kom jij ook wel aan het bellen. Soms is er inderdaad een optie om ook te bellen of te mailen, maar wees dan eens sterk. Als je het echt wilt leren, moet je het gewoon doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.