5 manieren om sneller in slaap te vallen

Het is onwijs irritant en helaas voor veel mensen te herkenbaar: niet in slaap kunnen vallen. Minuten, kwartieren of uren wakker liggen, wachtend tot je lichaam op mysterieuze wijze de slaap kan vatten. Scroll eens door de tips hieronder. Wie weet zal het jouw nachtrust drastisch veranderen, in positieve zin natuurlijk!

  1. 4-7-8 methode

Oké, het internet staat blijkbaar vol met informatie over dit trucje. Deze ‘4-7-8-methode’ is ontwikkeld door de bestsellerschrijver dr. Andrew Weil. Het is de bedoeling dat je hierdoor binnen EEN MINUUT in slaap valt. Het gaat zo: je moet het puntje van je tong tegen je boventanden duwen, op het punt waar je tandvlees begint. Daar moet je je tong de hele oefening houden. Daarna moet je vier seconden door je neus inademen, dan zeven seconden je adem inhouden en daarna acht seconden door je mond uitademen. Herhaal dit vier keer. Als het goed is (bij mij werkt het niet maar ach…) moet je dan in slaap vallen.

  1. Het juiste eten en drinken

Er zijn bepaalde voedingswaren waar je slaperig van wordt. Zo kun je bijvoorbeeld een banaan eten, hierin zit melatonine en serotonine. Dit helpt bij het slapen. Kamillethee heeft een rustgevend effect en is ook aan te raden als natuurlijk slaapmiddel. Ook kersen, amandelen, lijnzaad en honing staan in het rijtje ‘natuurlijke slaapmiddelen’. Keuze genoeg dus!

  1. Een warme douche

Nou, dit wordt even een wetenschappelijk verhaal: als je net een warme douche hebt gehad, ontspant je hele lichaam. Je zult merken dat er na een tijdje een soort koude bries langs je lichaam glijdt. Je parasympatische zenuwstelsel wordt geactiveerd, een stand waarbij het lichaam in een toestand van rust en herstel komt. Dit zorgt ervoor dat je lichaam denkt: het is tijd om naar bed te gaan! Let op: douche niet TE warm, want dit heeft juist een tegengesteld effect…

  1. Wondermiddel lavendel

Naast de lekkere geur, heeft lavendel nog een goed effect op de nachtrust! Onderzoek heeft bewezen dat de geur van lavendel onze bloeddruk verlaagt en onze hartslag vertraagt. Je kunt wat lavendelolie op je kussen druppelen of een geurzakje neerzetten!

  1. Spieren spannen

Wanneer je in bed ligt en het maar niet lukt om in slaap te vallen, kun je al je spieren gaan aanspannen. Eén voor één. Begin bij je tenen ga helemaal door tot aan je hoofd. Je bent tijdens deze oefening zo geconcentreerd bezig met je lichaam, dat je je zorgen over het in slaap vallen (als het goed is) vergeet. Hopelijk werkt het en train je niet alleen je spieren, maar val je ook snel in een diepe vredige slaap.

En als de bovenstaande tips ècht niet helpen, kun je altijd nog proberen om heel Wikipedia uit te lezen. Misschien niet de snelste manier, maar in ieder geval leerzaam.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.