4 tips om je studententijd te overleven

  • Sporten

 

Wat vond ik dat vervelend, als mijn moeder weer eens tegen me zei dat ik echt een keer moest gaan sporten. ‘Dat is goed voor je Veer.’ ‘Ja, maar ik ben geen sportmens mam.’ Totale onzin natuurlijk. Iedereen is een sportmens, je moet er alleen voor open staan.

 

Nu ik af en toe naar de sportschool ga voel ik meer helder, rustig en ontspannen. En nee, het is geen absurd groot verschil. Ik sta niet opeens om 06.00 op om te gaan sporten, ik eet nog steeds minimaal 4 avonden in de week chips en ik drink meestal een borrel in het weekend.

 

Maar mijn hoofd is gewoon nét iets rustiger, nét iets positiever, nét iets beter.

 

  • Anti-kater hack

 

Helaas moet ik eraan toegeven tegenwoordig: de tweedaagse katers. Twee dagen na een avondje stappen loop ik nog steeds rond met wallen onder mijn ogen en knallende koppijn. Gelukkig vertelde een vriend van mij laatst de perfecte anti-kater hack. Voor ieder glas alcohol, drink je twee glazen water. Die avond was ik jullie proefkonijn. Ik heb het uitgeprobeerd en ik werd op miraculeuze wijze wakker zonder een kater.

 

Wat dan weer jammer is, is dat ik tijdens een avondje stappen met van alles en nog wat bezig ben, behalve met water drinken. Dus ik denk dat ik helaas nog niet vaarwel kan zeggen tegen mijn tweedaagse katers.

 

  • Alle ballen hooghouden

 

Als student heb je het maar druk. Er moeten deadlines gehaald worden en tentamens gemaakt worden, er moet een bijbaan aanwezig zijn om je huur te betalen, er moet worden gesport en je moet je vrienden en familie vaak genoeg zien om gelukkig te blijven. Hoe houd je dat vol?

 

Ja, niet dus. Deze tip is beetje een anticlimax, maar vanaf het moment dat ik aan mezelf heb toegegeven dat je niet alle ballen tegelijk hoog kán houden, lijkt mijn leven een stuk minder ingewikkeld. Als ik in een moeilijke periode mijn vrienden en familie meer zie, en daardoor minder tijd kan spenderen aan studie, dan is dat helemaal oké. Als er een tentamen aankomt en je daardoor even twee weken niet kan sporten, is dat helemaal oké. Het niet perfect doen is helemaal oké.

 

  • Je mag kritisch zijn op je ‘inner circle’

 

Die ene vriendin die te veel roddelt, je situationship die niet meer reageert op je appje of dat ene groepje waar je nooit écht thuis bij hebt gevoeld. Tijdens je studententijd kom je erachter wie je echte vrienden zijn, wie je echte ‘inner circle’ is.

 

Maar daarvoor is het wel nodig om ook echt kritisch te zijn op die ‘inner circle’. Echte vriendschappen vragen om wederzijds respect, iemand die echt met jou wil zijn zal jou daar niet over laten twijfelen en als jij je niet écht thuis voelt in een groep is het misschien tijd om daarover te praten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.