De rollercoaster van het afstuderen

Mijn naam is Tet en ik heb afgelopen halfjaar afstudeerstage gelopen voor mijn studie communicatie. Mijn afstudeerproject heb ik gedaan binnen HBO Young Professionals voor het label HYP Technical. Dit is een recruitmentbureau waarbij HYP Technical zich richt op het recruiten van technisch kantoorpersoneel. Ik heb me beziggehouden met een branding vraagstuk, waarbij ik de positie in de markt van HYP Technical moest onderzoeken en hoe ze hun doelgroep effectief kunnen bereiken. Afstuderen? ‘Dat doe ik wel even’, dacht ik. Dat had ik toch even verkeerd gedacht… Mijn afstudeerperiode was hard werken met zweet en ja, ook wat tranen.

 

Afstuderen: hoe heb ik het ervaren?

Deze weg van afstuderen ging niet zonder slag of stoot. Er kwamen verschillende uitdagingen op mijn pad. Een van de competenties waar je aan moet voldoen met het afstuderen is adviseren. Maar hoe ga jij als broekie het management adviseren over bepaalde zaken rond de communicatie? Spannend, maar toen kwam ik er wel achter dat ik niet voor niks vier jaar had gestudeerd en kennis in huis heb die waardevol voor een organisatie is. Binnen de studie communicatie doe je de meeste opdrachten in groepjes, omdat je het afstuderen alleen doet, voelde het best wel alsof ik in het diepe werd gegooid. Dit was voor mij heel leerzaam omdat ik echt mijn zaakjes helemaal zelf op orde moest hebben en ook mijn keuzes alleen leerde te verdedigen. Ook duurde het best wel even voordat ik eenmaal gewend was aan de organisatie en het vraagstuk scherp had, hierdoor heb ik wel echt hard moeten werken om alles op tijd af te krijgen.

 

Hoogtepuntjes

Eén van de hoogtepunten van mijn stage was wel de gezelligheid met collega’s en de kantoorhond Sep. Ik kon makkelijk een praatje met iedereen maken of even knuffelen met Seppie. Ook vind ik het heel leuk dat ik mijn afstudeerproject kon overdragen aan de organisatie en zij dit ook echt gaan gebruiken voor de branding van HYP Technical. Het was interessant om stage te lopen binnen een organisatie die echt een relevant vraagstuk aanleverde, waarbij ik hen een oplossing op het vraagstuk kon bieden waar ze ook echt wat aan hebben.

 

Mijn tips voor de toekomstige afstudeerders

Ten eerste: niet stressen! Dat heb ik veel te veel gedaan. Misschien een cliché, maar: beter dan je best kan je niet doen. Het heeft mij echt goed geholpen om veel te sparren met collega’s, docenten en medestudenten, want je hoeft het echt niet helemaal alleen te doen. Wees daar dus niet te afwachtend in maar vraag mensen om hulp. Daarnaast: communiceer liever te veel dan te weinig. Als je bijvoorbeeld merkt dat je heel gestrest bent, communiceer dit met je praktijkbegeleider, zodat je samen op zoek kunt gaan naar een oplossing waardoor je je minder gestrest voelt. En tot slot: geniet er ook van. Dat klinkt misschien gek, maar als het goed is doe je afstuderen voor HBO maar één keer dus doe dit bij een organisatie met een vraagstuk waar je in geïnteresseerd bent en je er hierdoor ook plezier uit haalt.

Geschreven door: Tet Bakker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.