Welke rol speelt Huawei in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China?

Het Chinese bedrijf Huawei stapt naar de rechter om de Amerikaanse wet die het voor bedrijven uit de Verenigde Staten onmogelijk maakt producten te verkopen aan Huawei terug te draaien. Dat maakte de Chinese telecomgigant afgelopen woensdag bekend. Oftewel: een nieuwe slag in de voortdurende handelsoorlog tussen Donald Trump en Xi Jinping.

China en Verenigde Staten vechten een jarenlange handelsoorlog uit. Die begon echt spannend te worden in 2010, toen China de een na grootste economie ter wereld ontwikkelde, na de Verenigde Staten. De Chinese economie groeide veel sneller dan de Amerikaanse. RTL  liet middels een filmpje zien hoe de Chinese economie tussen 2001 en 2018 groeide van 1,3 miljard naar 14,1 miljard dollar. In diezelfde periode groeide de Amerikaanse economie van tien naar ruim twintig miljard dollar.

Huawei is de meest recente speelbal in het handelsconflict tussen de VS en China. De Amerikanen verdenken het Chinese bedrijf van spionage. Huawei zou nauw samenwerken met de Chinese overheid en inlichtingendiensten. Dit werd vanuit het bedrijf altijd ontkend, maar toch begonnen de Amerikanen met het voeren van sancties. Dat maakte het voor Amerikaanse bedrijven moeilijk om zaken te doen met Huawei en voor Amerikaanse inwoners lastig om een Huawei-product te kopen. Wat eerst een handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten was, lijkt steeds meer een ruzie tussen de Amerikanen en Huawei te worden.

5G-netwerk

Intussen zetten de Verenigde Staten andere Westerse landen onder druk om alle samenwerking met Huawei te stoppen. Een lastige keuze, want Huawei is de belangrijkste speler in het aanleggen van een 5G-netwerk. Deze vijfde generatie internet biedt oneindig veel mogelijkheden voor de wereldwijde digitale infrastructuur. Niet alleen wordt het internet sneller, 5G gaat een sleutelrol spelen bij de ontwikkeling van ‘The Internet of Things’, ‘virtual reality’ en toepassingen in de medische technologie.

Het aanleggen van 5G-netwerken is dus voor veel landen een proces dat niet snel genoeg kan gaan. Maar in dat proces kom je vroeg of laat altijd Huawei tegen. De Chinezen beschikken namelijk niet alleen over de meest geavanceerde technologie, ze hebben zelfs al patent op sommige essentiële onderdelen van 5G. Een 5G-netwerk zonder inbreng van Huawei wordt daardoor onbetaalbaar.

Huawei

Het blijft voor veel landen een gigantisch dilemma. Ook voor Nederland. Het Nederlandse KPN bijvoorbeeld heeft een groot deel van haar succes te danken aan Huawei. De Chinezen zouden het Nederlandse telecombedrijf hebben geholpen met het klanten-beheersysteem. Ook zouden KPN en Huawei een voorlopige overeenkomst hebben over de levering van 5G-internet.

De Verenigde Staten probeert dit soort samenwerkingen te dwarsbomen. Toen Duitsland onderhandelde met Huawei over de aanleg van 5G-netwerken dreigden de VS informatie van inlichtingendiensten achter te houden. Op die manier probeert Trump Huawei de markt uit te drukken. Ook wisten de Amerikanen Google over te halen. Google heeft onlangs de Android-licentie van Huawei bedrijf ingetrokken. Dat betekent dat het Chinese bedrijf geen gebruik meer mag maken van Google’s besturingssysteem voor smartphones. De Chinezen krijgen dus de wind van voren, maar het is de vraag of het ze stopt om stukje bij beetje de digitale wereld te veroveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.