Kunnen we nog een genuanceerd debat voeren?

We zijn inmiddels niet anders gewend: afgelopen weekend gingen er in Frankrijk, België en Nederland in totaal weer tienduizenden mensen in gele hesjes de straat op om te demonstreren. De ergste protesten waren in Parijs, waar volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zo’n 4000 mensen de straat op gingen. Tientallen demonstranten werden opgepakt.

De protesten begonnen in november 2018 in Frankrijk. Aanvankelijk waren de demonstraties gericht tegen hogere prijzen van brandstof en levensmiddelen. Later richtten de protesten zich steeds meer tegen het Franse politieke beleid en de president Emmanuel Macron.

Nederland

De Franse protesten sloegen al snel over naar België en uiteindelijk dus ook naar Nederland. Sinds december 2018 wordt er onder meer in Den Haag geprotesteerd over de meest uiteenlopende onderwerpen: van verlaging van accijnzen tot een ander zorgstelsel, van een strenger immigratiebeleid tot verlaging van de pensioenleeftijd. Ook wordt er geëist dat premier Mark Rutte aftreedt, net zoals de Fransen willen dat Macron dat doet.

De Nederlandse protesten zijn dus duidelijk geïnspireerd door de Franse. Toch zijn er duidelijke verschillen. In Frankrijk zijn de wekelijkse protesten doorgaans veel gewelddadiger en agressiever. Demonstranten worden hard aangepakt door de Franse politie die op hun beurt wordt bekogeld vanuit de menigte. Dat leidt tot gruwelijke rellen waarbij de politie gebruikmaakt van flitsgranaten en zogenoemde ‘flash balls’.

In Nederland zijn de gele hesjes niet uit op geweld. Zij willen aan de hand van vreedzame demonstraties het politieke beleid radicaal veranderen. Voorvrouw van de gele hesjes in Nederland is Ingeborg Westerhoff (55). In een interview met het Algemeen Dagblad twee maanden geleden sprak ze haar wantrouwen in de Nederlandse politiek uit. Volgens haar luisteren politici in Den Haag niet naar het volk. Als voorbeeld noemt ze het raadgevend referendum over het associatieverdrag met Oekraïne.

Nuance

Westerhoff wil dus door de gele hesjes veranderingen doorvoeren. Rutte moet volgens haar aftreden en er moet plaats gemaakt worden voor een bindend raadgevend referendum. Minder politieke debatten- die vindt ze misselijkmakend- en meer daadkracht vanuit het volk. Precies zoals de Fransen dat ook willen.

Hoewel de gele hesjes in Nederland zich vreedzamer noemen dan de Fransen, nemen de protesten ook hier een steeds provocerender karakter aan. Op Facebook reageerde een lid van de gele hesjes beweging op een post die aandrong op het aftreden van Rutte: “Aftreden? Kapotschieten die landverrader!” En zo neemt de Nederlandse beweging Franse radicalisering over.

Er gaat van alles mis bij de confrontaties, zowel op straat als op sociale media, maar het échte probleem ontstaat veel eerder. Ontevredenheid zorgt voor protest, maar het gaat mis wanneer demonstranten volume boven inhoud kiezen. Dan is het maatschappelijke debat verloren en neemt de afstand tussen de verschillende partijen alleen maar toe. Geen nuance, geen compromis, alleen maar geweld en steeds radicalere standpunten.

Ontevredenheid mag leiden tot frustratie en woede, zolang het maatschappelijke debat maar beschaafd en begripvol gevoerd wordt. Niet je mening zo hard mogelijk roepen, maar met oplossingen komen. ‘Een ander zorgstelsel’ is helemaal geen oplossing als je niet kan vertellen hoe en waarom het beter moet. Dus: geen protest zonder oplossingen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.