‘Coalitie-Y’ maakt zich hard voor jouw toekomst

Studeren wordt steeds duurder, de druk om te presteren is ongekend hoog en als je die hele studie achter de rug hebt moet je je plek zien te veroveren op de grote boze woningmarkt. Misschien herken je jezelf wel in de angst voor zo’n onzekere toekomst. Als dat zo is, dan is voor jou ‘Coalitie-Y’ in het leven geroepen. Wat is het en hoe gaan ze jouw toekomst redden?

Coalitie-Y is een idee van de ChristenUnie in samenwerking met vakbonden en andere organisaties om de problemen van ‘millennials’ (ook wel bekend als ‘generatie Y’) op te lossen. Dat doen ze op het Binnenhof, waar volgens de initiatiefnemers de oorzaak van die problemen ligt. Het kabinet zou de huidige studentengeneratie over het hoofd zien. Er wordt steeds meer van ze verwacht, maar de middelen om daartoe te slagen worden alsmaar beperkter, vinden ze.

Zeven thema’s

Coalitie Y is in het leven geroepen om deze problemen voor jongeren aan te pakken. Jongeren kunnen zich via de website inschrijven met een idee dat bijdraagt aan de oplossing van een probleem waarvoor zij zich hard willen maken. “Het idee is om ideeën aan te dragen, mee te denken en naar volgende bijeenkomsten te komen. Uiteindelijk gaan we toewerken naar een manifest, wat écht het verschil gaat maken voor de jongste generatie”, motiveert Gert-Jan Segers (fractievoorzitter van de ChristenUnie) in het filmpje op de website.

Het collectief werkt op basis van zeven uiteenlopende thema’s. Van onderwijs of financiën tot arbeids- of woningmarkt en van het welzijn van jongeren tot aan de verbinding van jonge en oudere generaties of de stem van jongeren in de maatschappij en politiek; alle thema’s vormen de basis voor vernieuwende ideeën die moeten bijdragen aan de toekomst voor jongeren.

“Jongeren moeten niet zeuren, maar aan de slag gaan”

Niet iedereen is het helemaal eens met de manier waarop de initiatiefnemers de jongerenproblemen willen aanpakken. Vooral uit academische hoek klinkt kritiek. In een artikel op de website van RTL Nieuws kwam begin dit jaar Jan Derksen aan het woord. Hij is hoogleraar klinische psychologie aan de Radboud Universiteit en stelde dat ‘jongeren niet moeten zeuren, maar aan de slag moeten gaan’. Hij doelt daarmee op een mentaliteitsverandering. Hij vindt dat jongeren vaker moeten praten over wat ze écht bezighoudt. Minder via sociale media en meer in ‘real life’. Dat maakt de hoge druk waar jongeren mee te maken hebben geen politiek, maar persoonlijk probleem.

Ook psycholoog Thijs Launspach pleit voor een mentaliteitsverandering bij jongeren. Hij stelt dat het focussen op nieuwe voorstellen in de politiek alleen maar leidt tot ‘symptoombestrijding’. Volgens hem zou de druk in de directe omgeving vaker verlicht moeten worden. “Opvoeders moeten vaker de boodschap verkondigen: ‘je mag best rustig aan doen, fouten maken en je hoeft niet excellent te zijn.’”

Op bezoek bij Rutte

De nieuwe Coalitie lijkt zich echter nog niet heel erg druk te maken om die kritiek. Twee weken geleden gingen ze onder leiding van BNN-presentator Tim Hofman die ook deel uitmaakt van het collectief naar het Catshuis in Den Haag om met minister-president Mark Rutte te praten. Rutte was erg geïnspireerd door zijn bezoek en gaf aan graag mee te helpen aan de toekomst voor jongeren via het collectief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.