Zo blijf je je kinderdroom vasthouden

Het hbo bereidt je voor op de tijd hierna. De tijd van oriënteren, solliciteren en het serieuze werk: een baan. Maar wat nou als je twijfelt aan je kwaliteiten, ervaring, kennis en keuzes? Dán hoor je bij het merendeel van de hbo-studenten. Want wat er na je opleiding gaat gebeuren is vaag, onvoorspelbaar en soms zelfs akelig eng. In deze rubriek gaan we daarop in en vertellen we je meer over de ins en outs van jouw toekomst.

Emmalie Ermstrang is 19 jaar, fan van K-POP en mergpijpen en zit in het tweede jaar van de opleiding Journalistiek. “Ik ben altijd al het meisje geweest met de grote dromen. Ooit hoop ik op de première te staan van mijn eigen film, een boek uit te brengen en een album te lanceren.” En om dat te bereiken, zit ze niet stil.

“Vroeger had ik al een eigen bandje, was film mijn main goal en schreef ik een musical.” Over wat haar kinderdroom was, hoeft ze dan ook niet lang na te denken: de filmwereld inkomen. En als één van de weinigen, heeft ze die droom van vroeger op haar 19nog steeds in het vizier.

Doel voor ogen

Om dichter bij haar doel te komen, doet ze mee aan filmwedstrijden en studeert ze journalistiek. “Zo wil ik een portfolio opbouwen, goede verhalen maken en de beste invalshoeken leren vinden. Want dat is wat ik nodig heb voor later.”

Emmalie is doelgericht aan haar opleiding begonnen en weet wat ze eruit wil halen. Maar hoe doe je dat? Hoe hou je je doel voor ogen en bereik je je droom?

Tips

Emmalies grootste tip: Houd de droom levend. “Vind mensen die je inspireren en neem hen als voorbeeld.” Voor Emmalie is dit de leider van BTS, een Zuid-Koreaanse Boyband. “Hij lijkt qua karakter op mij: een dromer. Zijn moeder brak toen hij klein was zijn microfoon en computer in de hoop dat hij zou studeren in plaats van de muziekkant op te gaan. Maar hij gaf niet op. En nu staat hij daar op het podium en laat hij zien wat je kan bereiken als je volhoudt.”

Emmalie heeft nog een tip: “Als je ergens bang voor bent, doe het dan.” Singer-songwriter Julia Michaels was heel bang om op te treden, maar ze deed het toch. En kijk waar ze nu staat.”

Doen

“De eerste stap hierin is dat je je bewust bent van je eigen angst. Soms denk je: waarom zou ik die droom waar kunnen maken? Waarom niet iemand anders met meer talent en meer ervaring? Wees je bewust van deze gedachten en zie hoe vaak op een dag ze oppoppen en je je erdoor laat tegenhouden.” En na die bewustwording is het volgens haar tijd voor de volgende gedachte: “Niet geschoten is altijd mis. Doe het en zorg dat je geen spijt krijgt van de dingen die je niet hebt gedaan.”

Emmalie heeft dus een kinderdroom en weet daar nog steeds aan vast te houden. Hoe staat het met die van jou?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.