Zit het coronavirus op mijn AliExpress-pakketje?

Veel mensen maken zich zorgen om het nieuwe coronavirus. Tot nu toe zijn er al zeker 7711 mensen besmet met het virus. Er zijn ook al 170 mensen aan overleden. Alle overledenen zijn mensen die in het Chinese Wuhan wonen, of daar recent zijn geweest.

Wat zijn de symptomen?

Het coronavirus is nieuw. Wie besmet raakt krijgt andere koorts en gaat hoesten. In sommige gevallen komt er ook longontsteking bij kijken en daardoor kunnen sommige mensen sterven. Veel mensen maken zich zorgen over het nieuwe virus. Afgelopen weekend werd ook het Chinese Nieuwjaar gevierd. Veel mensen gaan dan op reis, want het wordt groots gevierd. Chinezen hebben twee weken vrij en gaan op familiebezoek. Door de familiebezoekjes kan het virus zich snel verder verspreiden.

Van het nieuwe coronavirus word je zieker

Coronavirussen komen vaker voor, maar meestal zijn ze niet zo erg. Je bent dan alleen verkouden. Het coronavirus is een verzamelnaam voor een bepaald soort virussen. Van het nieuwe coronavirus word je dus zieker. Dit virus kan verder dalen in je lichaam. Het gaat dus van de keel naar de longen en kan daar een longontsteking veroorzaken. Ouderen of mensen die al gezondheidsproblemen zijn gevoeliger voor het virus dan gezonde mensen.

Wuhan

Het virus is voor het eerst opgemerkt in Wuhan in China. Aan het einde van 2019 kregen veel mensen een longontsteking in en rondom Wuhan. De oorzaak was toen nog onbekend. Het RIVM schrijft dat het hoogstwaarschijnlijk het coronavirus was. In China wordt van alles gedaan om het virus tegen te houden. In Wuhan rijden geen treinen of bussen en er gaan geen vluchten meer naar Wuhan. Veel mensen dragen mondkapjes.

Het virus is niet heel besmettelijk, maar wel overdraagbaar. ‘’De kans dat het naar Nederland komt is klein’’, bevestigt het RIVM. Er zijn ook geen directe vluchten van Nederland naar Wuhan.

Er zijn al wel besmettingen in Europa, namelijk in Frankrijk. In Japan, Taiwan, Thailand en Zuid-Korea zijn ook al besmettingen gemeld. In al deze gevallen ging het wel om mensen die in Wuhan waren geweest. Nederland bereidt zich wel voor op een mogelijke uitbraak. Artsen hebben testen om het virus aan te tonen.

Is mijn Wish-pakketje ook besmet?

Er is niks aan de hand als je net iets hebt besteld op Wish of AliExpress. Virussen worden namelijk overgedragen van mens op mens of via dieren. Buiten het lichaam kunnen ze niet makkelijk overleven. En zeker niet op karton of plastic.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.