Zijn tikkies van twee euro te skeer?

Je hebt het misschien wel eens meegemaakt. Je denkt met iemand gezellig een koffietje te halen op school bij de Squeezed en Roasted en je krijgt daarna een betaalverzoek van €1,75 voor de cappuccino. Of je even iets wil overmaken als tegemoetkoming in de kosten. Dit soort betaalverzoeken worden erg vaak gestuurd, ook om nog veel kleinere bedragen. Gunnen we elkaar niks of is het wel begrijpelijk?

Dagelijks tienduizenden betaalverzoeken voor minder dan twee euro

Uit cijfers van verschillende banken blijkt dat er dagelijks meer dan tienduizend betaalverzoeken worden verstuurd voor bedragen van minder dan €2. Er worden zelf betaalverzoeken gestuurd voor minder dan een euro. Dat is wel minder dan 1 procent van alle verstuurde verzoeken. Er wordt regelmatig geklaagd om de te lage betaalverzoeken. Mensen vinden het vaak gierig overkomen, zo’n tikkie van een euro.

Aan de ene kant is het begrijpelijk. Als 15-jarige met je Albert Heijn baantje verdien je natuurlijk ook geen kapitaal. Dan is die €1,50 voor het frikandellenbroodje heel veel geld. Het verschilt voor mensen nogal bij welk bedrag ze een Tikkie zouden versturen. De een stuurt moeiteloos een betaalverzoek van 80 cent, terwijl de ander pas een Tikkie zou sturen vanaf tien euro.

Tikkie bemoeit zich er niet mee

De app van Tikkie wil het verrekenen van kleine bedragen niet bemoeilijken. ‘’Wij helpen bij het verrekenen van de kosten. Het is aan mensen onderling om te bepalen hoe je dat doet’’, wordt er gezegd. Op sociale media wordt regelmatig geklaagd en gegrapt over de lage Tikkies en betaalverzoeken. Mensen vinden het gierig.

Studenten

Ik was benieuwd wat mensen er van vonden. Toen ik aan Charlotte (15) vroeg of ze wel eens Tikkies stuurt van onder de €2 zei ze: ”Nee, dat is gewoon triest.” Voor mensen van de leeftijd van 15 jaar vind ze het nog wel te begrijpen, want zij verdienen niet veel met hun minimumloon. ”Mijn vriendinnen doen het wel soms omdat ze super zuinig zijn met hun geld. Maar als je gewoon vriendinnen bent gun je elkaar wel €2 lijkt mij.”

Ik vroeg aan Sterre (19) of ze wel eens Tikkies stuurt van zulke kleine bedragen. Ze zei: ”Nee volgens mij heb ik dat echt nog nooit gedaan. Dat zal dan waarschijnlijk eten en drinken zijn ofzo. De moeite om een Tikkie te maken is te groot voor zo’n bedrag. Die paar euro is eigenlijk gewoon niet zo boeiend.”

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.