‘Youth for climate’: spijbelen voor een beter klimaat

Aankomende donderdag gaan Nederlandse jongeren spijbelen om de klimaatmars op het Malieveld in Den Haag te kunnen bijwonen. ‘Youth for climate’ organiseert de demonstratie.

In België zijn soortgelijke stakingen van scholieren al een tijdje bezig. Al vier donderdagen op rij trekken scholieren massaal naar Brussel om aandacht te vragen voor hun boodschap, namelijk een beter klimaatbeleid. In onder andere Australië, Zweden, Duitsland en Zwitserland hebben ook klimaatmarsen plaatsgevonden. De stakingen zijn nu ook overgewaaid naar Nederland.

Het Instagram-account @youthforclimate heeft al meer dan 8.500 volgers en groeit snel. In de bio van het account staat: ‘Een groep jongeren die opkomt voor het milieu onder #youthforclimatenl.’ Aankomende donderdag 7 februari om 10:30 gaan ze naar het Malieveld in Den Haag.

‘Youth for climate’ is van mening dat de huidige opzet voor het klimaatakkoord tekort schiet en niet efficiënt genoeg is. Met de stakingen hopen ze dat de regering het klimaatakkoord efficiënter gaat maken. Een strenger klimaatbeleid is namelijk cruciaal voor de toekomst.

‘Wie meer uitstoot, betaalt meer’

Een van de hoofdstandpunten van ‘Youth for climate’ is dat de energietransitie sneller moet. De overheid moet groene energie stimuleren. Bij bedrijven en bij mensen thuis. De overheid zou dit kunnen doen door subsidies uit te geven op duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie en windenergie. Ook zou de overheid hogere belastingen kunnen doorvoeren op milieubelastende energiebronnen, zoals aardolie. Hierdoor zal de broeikasgassenuitstoot verlagen.

Ook wil ‘Youth for climate’ dat de vervuiler gaat betalen. De lasten zullen op deze manier eerlijk worden verdeeld. Wie meer uitstoot, betaalt meer. Dit zou er voor moeten zorgen dat het voor bedrijven aantrekkelijk wordt om ‘groen’ te gaan produceren.

De teelt van voedergewassen en de productie van diervoeders produceert 45% van de broeikasgassen. Ook de uitstoot van methaangassen draagt hieraan bij. Dit maakt de vleesindustrie tot een van de grootste klimaatvervuilers.

De overheid zou hier iets aan kunnen doen, door bijvoorbeeld een vleestaks in te voeren. Een soort belasting om vlees te eten. Vervangende producten, zoals groenten en noten, zouden dan wel goedkoper moeten worden. Het doel van ‘Youth for climate’ is om de vervuiler te laten betalen en vervangende producten goedkoper te maken.

Ook zijn er op het Instagram-account tips te lezen. Je kunt zelf helpen om klimaatverandering tegen te gaan door je watergebruik terug te dringen, minder voedsel te verspillen, voor groene energie te kiezen, door tweedehands kleding te kopen, door je eigen kleren te verkopen als je ze niet meer draagt en door je afval te reduceren en te scheiden.

‘In Nederland moeten we ook voor het klimaat opkomen’

Leerlingen van de Daltonschool in Den Haag organiseren de mars. Deze week zijn de organisatoren van de staking langs verschillende klassen gegaan op middelbare scholen. Veel leerlingen zeggen mee te doen met de mars. Stijn is een van de organisatoren. Hij zegt: ‘Ik zag op het journaal dat duizenden jongeren in België gingen demonstreren. Toen heb ik een berichtje gestuurd naar een aantal vrienden met: jongens dit moeten wij ook doen, wij moeten ook in Nederland voor het klimaat opkomen.’

Minister van Onderwijs Arie Slob vindt het prima dat er actie wordt gevoerd, maar niet onder schooltijd. Volgens hem zouden de jongeren beter in het weekend kunnen demonstreren. ‘Onderwijs is onderwijs en aan spijbelen gaan we geen ruimte bieden.’ Andere mensen vinden het juist positief dat jongeren in actie komen voor hun toekomst.

Een van de jongeren die van plan is om naar het Malieveld te komen donderdag zegt: ‘Als de politiek naar ons luistert, zijn we met één staking klaar. Doen ze dat niet, dan gaan we door. Als de politiek verzuimt iets te doen, verzuimen wij school.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.