XTC legaliseren?

Cijfers van het Trimbos Instituut bevestigen dat zes op de tien jongeren wel eens illegaal xtc gebruikt. Maar hoe weet je precies wat je slikt?

GroenLinks wil xtc legaliseren en er hierdoor voor zorgen dat xtc uit het criminele circuit verdwijnt. Onder andere de ChristenUnie en het CDA zijn hier op tegen. Deze discussie speelt al jaren, maar door een oproep van Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg is de discussie weer gestart. ‘De regering hoeft niet zelf de pillen te draaien, maar de overheid moet wel de regie willen nemen’, zegt Buitenweg.

Xtc reguleren

Buitenweg wil een vergunningensysteem waarbij de productie van xtc wordt gecontroleerd, zodat er alleen xtc verschijnt die voldoet aan de kwaliteitseisen. Haar doel is niet om positief tegenover xtc te staan, maar om het gebruik ervan veiliger te maken.

‘Ik zeg het vanwege de volksgezondheid, maar ook omdat we iets moeten doen aan de beangstigende toenemende macht van criminelen.’ Buitenweg vindt dat de regering nu het moment moet pakken om openingen te zoeken in deze discussie. Internationale verdragen van de VN staan de legalisering van xtc niet toe. Tot nu toe hebben deze verdragen geen vermindering van xtc-gebruik of minder misdaad opgeleverd.

Regulering van xtc zal zorgen voor meer zuivere pillen. Of dit effect zal hebben op de criminaliteit is nog de vraag, want maar 1 procent van de drugsproductie in Nederland wordt ook in Nederland geconsumeerd, bevestigt het Trimbos Instituut. De handel en export blijft dus bestaan als xtc wordt gereguleerd. Met de productie van xtc in Nederland wordt wereldwijd bijna 20 miljard euro verdiend. Deze industrie verdwijnt niet als de productie van xtc wordt gelegaliseerd. De legalisering van xtc is dus een kleine stap. De grote stap moet worden gezet door drugscriminelen aan te pakken.

Burgemeester Paul Depla uit Breda zegt voorstander te zijn van het legaliseren van xtc. Hij steunt GroenLinks. ‘Geef mij een argument waarom alcohol vrij verkrijgbaar is en xtc verboden moet zijn? Ik praat deskundigen na. Die zeggen mij: xtc is minder schadelijk dan alcohol.’ Hij zegt dat er in Breda veel feesten zijn waar jongeren xtc gebruiken. Zijn belangrijkste argument voor de legalisering is dat slechte pillen grote gezondheidsrisico’s met zich mee brengen.

Is xtc verslavend?

De burgemeester van Hilvarenbeek is bekend met grote dance-events en festivals waar xtc wordt gebruikt. Hij is voor ontmoediging en het terugdringen van xtc-gebruik, maar niet voor de legalisering ervan. Het gebruik van xtc is gevaarlijk voor de gebruiker en de omgeving. Hij zegt: ‘Alcohol is ook schadelijk, maar de risico’s daarvan zijn minder groot.’

Uit onderzoek blijkt dat kwalitatief goede xtc-pillen niet verslavend zijn. Op de lijst van de 15 meest verslavende middelen staan heroïne, cocaïne en nicotine bovenaan. Alcohol is op deze lijst nummer zes. Kans op een xtc-verslaving is niet erg groot, xtc staat op nummer twaalf. ‘Per jaar vallen er 5 á 10 doden door xtc. Aan roken gaan duizenden mensen per jaar dood.’ zegt criminoloog Ton Nabben.

Meningen binnen de Tweede Kamer

De meningen zijn in de Tweede Kamer behoorlijk verdeeld. De VVD denkt dat meer politie-inzet de oplossing is voor het xtc-probleem. ‘Het is goed dat GroenLinks meedenkt over de zware drugscriminaliteit. Criminelen moet je aanpakken, maar dat doe je niet door hun handel te legaliseren. We hebben het wel over drugs, het zijn geen smarties’, zegt Kamerlid Laan van de VVD.

GroenLinks wil dat de overheid nu de regie moet pakken en de productie moet gaan reguleren. De twee belangrijkste argumenten van GroenLinks zijn om de kwaliteit van de pillen op peil te krijgen en de criminaliteit in het drugscircuit te beperken.

De ChristenUnie en het CDA vinden het legaliseren van xtc geen goed idee. Sybrand Buma zegt: ‘Als we xtc gaan verkopen in het land zijn we echt wel ver heen.’ Gert-Jan Segers van de ChristenUnie zegt hierover: ‘Het is rommel. De overheid moet niet gaan dealen. Je kunt niet aan de ene kant zeggen dat het gevaarlijk is, maar het aan de andere kant wel faciliteren als overheid.’ Ook de PVV is tegen het reguleren van xtc.

Naast GroenLinks vindt alleen D66 het een goed plan, ook al vindt de D66 het plan niet haalbaar. Ze vinden dat er eerst meer kennis over het reguleren van drugs moet komen voordat ze zomaar beginnen. De D66 vindt dat ze hiernaar eerst moeten kijken met mensen die verstand hebben van het onderwerp, in plaats van direct te beginnen met het legaliseren van xtc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.