Wat zegt de ontmoeting van Poetin en Kim Jong-un over de VS én Europa?

In het Russische Vladivostok hebben de Russische president Vladimir Poetin en de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un elkaar voor het eerst in levende lijve ontmoet. Dat gebeurde op donderdagochtend 25 april en was de eerste ontmoeting tussen leiders van de twee landen sinds negen jaar. Waar gingen de gesprekken over en wat betekent dit voor Europa en de Verenigde Staten?

 

 Koreaans schiereiland

Volgens persbureau Reuters gingen de gesprekken vooral over de situatie op het Koreaans schiereiland, waar Noord- en Zuid-Korea liggen. Die twee landen staan al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in gespannen verhouding tot elkaar. Na de bezetting van Japan in de Tweede Wereldoorlog werd Korea tijdelijk geleid door de Sovjet-Unie in het noorden en de Verenigde Staten in het zuiden. De bedoeling was dat het land zelf een eigen regering zou vormen, maar dit mislukte door de Koude Oorlog die in de jaren zestig ontstond. Zowel de VS als de Sovjet-Unie wilden hun invloed in de regio niet verliezen.

Hoewel er in 1953 een wapenstilstand werd getekend is er nooit officieel vrede verklaard, dus technisch gezien zijn de landen nog steeds in oorlog. De afgelopen jaren zijn er belangrijke gesprekken gevoerd tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten, Zuid-Korea en nu dus Rusland. Tot vrede is het echter nooit gekomen. Dat heeft voornamelijk te maken met de stroeve onderhandelingen rondom kernwapens. Dat zou een voorwaarde zijn voor een vredesverdrag tussen Noord- en Zuid-Korea. Februari dit jaar hebben Trump en Kim onderhandeld over het kernwapenprogramma van Noord- Korea. In ruil voor denuclearisering zou Kim opheffing van VN- sancties tegen Noord- Korea hebben gevraagd. Aan het einde van die top werd niets getekend; beide landen schoten er niets mee op.

Ontmoeting Poetin en Kim

Ook Poetin en Kim zouden afgelopen week over denuclearisering gepraat hebben. Kim zou ook aan Poetin hebben gevraagd of zij willen pleiten voor opheffing van VN- sancties. Poetin zou, op zijn beurt, weer belang hebben bij een gasleiding die via Noord-Korea in Zuid-Korea terecht moet komen. Er werden van beide leiders geen harde uitspraken gedaan, maar de sfeer van de top leek gemoedelijker dan de top tussen Trump en Kim. Volgens deskundigen kan de ontmoeting van Poetin en Kim ook als een statement richting de Verenigde Staten beschouwd worden, omdat beide leiders een stroeve relatie met de Amerikaanse president onderhouden.

Europa

Tijdens de Korea-oorlog werd Zuid- Korea niet alleen gesteund door de Verenigde Staten, maar ook nog door vijftien andere landen, waaronder Nederland. Noord-Korea werd bijgestaan door Rusland en China. Tijdens de Koude Oorlog die de jaren erna ontstond voegden veel Europese landen zich bij de Verenigde Staten in de NAVO. Ook na de oorlog bleef de NAVO bestaan en dus bleef Europa altijd in militair opzicht verbonden aan de VS.

De EU treft Noord-Korea ook zo af en toe met sancties. Deze zijn echter minder doeltreffend als die van de VN. Bovendien is het enige land dat een doorbraak met Noord-Korea zou kunnen forceren de Verenigde Staten zelf, maar die houden zich voor alsnog afzijdig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.