Waarom je beter niet je spullen buiten de EU kunt kopen

Ja, ook jij hebt je er vast wel eens schuldig aan gemaakt. Waar scoor je nou goedkoper een volledige make-up set dan op AliExpress? Een paar neppe Happy Socks, batterijen of een tandenbleekset voor nog geen 2 euro. Dat klinkt goed, toch?

Twee derde van de producten zijn onveilig

Nou, niet dus. De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar verschillende producten die zijn besteld op sites als Wish, AliExpress en Amazon. Twee derde van de producten van zulke websites blijkt niet veilig te zijn. Het lijkt natuurlijk chill om een goedkoop telefoonhoesje te scoren of een powerbank voor een zo laag mogelijke prijs. Maar dit is dus niet zonder risico’s.

‘’Ze hoeven zich niet aan de EU-eisen te houden’’

Smeltende opladers en sieraden met kankerverwekkende stoffen

De Consumentenbond waarschuwt nu dat je beter niet meer je goedkope spullen kunt scoren buiten de EU. De bedrijven buiten de EU hoeven zich namelijk niet te houden aan de regels die hier wel gelden. Daarom loop je dus het risico dat je USB-lader inderdaad smelt of in brand vliegt. En dat wil je natuurlijk niet.

Samen met vijf andere Europese organisaties testte de Consumentenbond verschillende spullen, ongeveer 250 producten. Met twee derde (165 van de 250 producten) van de geteste producten was er wat mis. In cosmetica zitten kankerverwekkende stoffen en te hoge concentraties van bepaalde stoffen. In sieraden zitten bijvoorbeeld zware metalen, zoals lood, en andere giftige stofjes. ‘’Wees gewoon heel voorzichtig, hoe laag die prijs ook is en hoe aantrekkelijk het is. Je loopt gewoon enorme risico’s. Dat zou het niet waard moeten zijn’’, aldus de Consumentenbond.

Geen methoden om onveilige producten te mijden

Veel mensen hebben niet door dat AliExpress en Wish zich niet aan de veiligheidseisen van de EU hoeven houden. Daarom zijn de producten van zulke kwaliteit en zo goedkoop. ‘’Er zijn simpelweg geen sluitende methoden om te voorkomen dat er onveilige producten ons land binnenkomen. Goed om je dat te realiseren als je online buiten de EU shopt.’’

Bron: NOS, Consumentenbond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.