Voor jezelf kiezen én verder komen – TUSSENJAAR

Eline van Dam (18) straalt van enthousiasme. Haar groenige ogen maken alles wat ze vertelt levendig. Ze is de ideale student: rustig, gedisciplineerd en leergierig. Ze straalt een bepaalde rust uit en haar leven lijkt goed op orde. Hoe ze daar gekomen is? “Door mijn tussenjaar leerde ik op mijn gevoel te vertrouwen. Ik heb geleerd om naar mezelf te luisteren.”

Eline heeft de Havo op het Driestar College in Gouda netjes afgerond. “Mijn ouders hebben allebei pabo gedaan. Ik wilde vroeger altijd al juf worden en ik wist dat ik dat kon. Ik had besloten dat ik pabo ging doen en dat heb ik gedaan.” Haar keuze lijkt perfect, maar na een half jaar stopt Eline haar opleiding. “Ik maakte in twee dagen die beslissing. De pabo viel tegen, ik vond de vakken niet leuk. In mijn stage periode kwam ik erachter dat ik kinderen heel leuk vind, maar niet in de klas.”

Toch heb ik doorgezet, het was mijn keus

Die periode ziet Eline niet als positief. “Ik stopte vrij abrupt en iedereen in mijn omgeving had daar vraagtekens bij. Ik voldeed niet aan de verwachtingen; mensen om mij heen vonden mij een prima juf.” Dat niet alleen, Eline voelde ook een lichte druk op haar schouders. “Ik had het gevoel dat ik gefaald had, voor mezelf en voor mijn ouders. Zij hadden het ook niet verwacht en dat voelde ik. Dat is niet leuk.” Feller dan al haar vorige zinnen voegt ze er aan toe: ‘Toch heb ik doorgezet. Het was gewoon mijn keus.”

Mening uitdragen

Eline gelooft in God, dat wil ze ook graag uit stralen. ‘Tijdens mijn tussenjaar deed ik belijdeniscatechisatie. Daar heb ik veel werk aan gehad.” Even is ze stil. “Ik ben niet per se gegroeid in mijn geloof, maar mijn geloof werd elke keer bevestigd. En daarmee ook de goede keuze die ik had gemaakt door een tussenjaar te nemen.” Eline is blij met alles wat ze geleerd heeft in haar ‘halve’ tussenjaar. “Op de CHE heerst een ander sfeertje dan op mijn middelbare school. Ik heb geleerd om mijn eigen mening te hebben en die ook uit te dragen. Ik durf nu voor dingen uit te komen en ik heb geleerd om voor mezelf op te komen.”

Nieuwe opleiding

Terwijl veel jonge mensen barstensvol doelstellingen zitten voor hun tussenjaar, hield Eline het simpel. “Ik wilde gewoon mijn rijbewijs halen. Ik werkte aardig veel en ik probeerde een nieuwe studie te vinden, die echt bij me paste.” Die opleiding heeft ze gevonden. Inmiddels studeert Eline Social Work op de CHE. “Ik beloofde mezelf dat ik mijn volgende opleiding af zou ronden, leuk of niet. Om te voorkomen dat ik weer in een nare tijd belandde.” Toch heeft ook Eline het helemaal naar haar zin gehad in haar tussenjaar. “Ik begon weer met schilderen! Ik plande leuke dagjes met vriendinnen en genoot van mijn vrije tijd. Die was zelfs in mijn tussenjaar spaarzaam.” Spijt van haar tussenjaar? “Nee, helemaal niet!  En voor de mensen die nu in hun tussenjaar zitten zou ik zeggen: doe dingen waar je in je studententijd amper tijd voor hebt, bijvoorbeeld schilderen.” Daarna voegt ze enthousiast toe: “Oh ja, en geniet ervan!”

Schilderij gemaakt door Eline
One reply on “ Voor jezelf kiezen én verder komen – TUSSENJAAR ”
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.