Verbod op lachgas?

Maandag is bekend geworden dat de overheid een verbod op lachgas wil. Het wordt niet illegaal om te gebruiken, maar je mag het straks alleen niet meer verkopen of bij je hebben. De aanleiding voor het verbod zijn de risico’s van lachgasgebruik.

Dinsdag werd bekend dat het nog niet helemaal zeker is of het lachgasverbod ingaat. Op dit moment is er namelijk geen meerderheid van de Tweede Kamer voor een verbod. VVD en D66 denken dat de problemen niet worden opgelost door een verbod. D66: ”We moeten gemeenten ondersteunen en meer aan voorlichting doen. Bij een verbod gaat lachgas het criminele circuit in, dan heb je er nog minder zicht op.”

Risico voor de volksgezondheid is te groot

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid wil dat lachgas voor recreatief gebruik verboden wordt. De aanleiding voor deze maatregel is een advies van drugsbeoordelingscommissie CAM. Volgens dit advies is het risico van lachgas voor de volksgezondheid te groot. Blokhuis zegt: ‘’De beoordeling van het CAM laat zien dat het recreatief gebruik van lachgas ontzettend schadelijk kan zijn. Een ballonnetje is echt niet zo onschuldig als het lijkt.’’

Lachgas is onder jongeren populair en veroorzaakt een kortdurige roes. Bij te veel gebruik kan lachgas zorgen voor duizeligheid en hoofdpijn. Er zijn ook enkele ernstige gevallen bekend waarbij gebruik heeft geleid tot een dwarslaesie. Lachgas wordt steeds populairder onder jongeren. Sinds halverwege de jaren ’90 wordt lachgas gebruikt tijdens het uitgaansleven, voornamelijk in grote steden. Nu is te zien dat er in dorpen, thuis of op huisfeestjes ook meer lachgas wordt gebruikt.

1 op de 3 jongeren heeft volgens onderzoek wel eens een ballonnetje gebruikt.

Nog niet duidelijk hoe de wet gaat werken

Hoe de wet precies zou gaan werken is nog niet bekend. Lachgas wordt namelijk ook gebruikt bij slagroomspuiten en om mensen in het ziekenhuis te verdoven. Blokhuis wil lachgas op Lijst II van de Opiumwet plaatsen. Op Lijst I staan harddrugs die een groot risico vormen. Op deze lijst staan bijvoorbeeld cocaïne en xtc. Op Lijst II staan softdrugs, zoals cannabis. Deze softdrugs vormen een kleiner risico. Gebruikers van de middelen op deze twee lijsten worden niet vervolgd. Echter is het bezit, productie, invoer of uitvoer en handel wel verboden. De straffen voor middelen op Lijst I zijn hoger dan voor Lijst II.

Op festivals en in sommige uitgaansgelegenheden worden ballonnetjes met lachgas verkocht. Blokhuis en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaan de aankomende tijd in gesprek met horeca en producenten van lachgas over het verbod en de eventuele uitzonderingen. Als er een verbod komt, is dat hoogstwaarschijnlijk over negen maanden. Grapperhaus zegt: ”We gaan met de kamer het debat aan, ik zie mogelijkheden voor een debat.”

Risico’s

Naast gezondheidsrisico’s hebben de onderzoekers ook gekeken naar de gevolgen van het gebruik van lachgas voor de openbare orde en veiligheid. De onderzoekers maken zich namelijk zorgen over de gevolgen van lachgas in het verkeer. In augustus concludeerde de NOS dat het aantal verkeersongelukken waarbij lachgas een rol speelde, is toegenomen de laatste jaren. Dit komt doordat lachgas het reactievermogen verlaagt, zegt het CAM in het advies.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.