Treinverkeer staakt: maandagmorgen geen treinen

Wie aankomende maandag met de trein reist kan flinke hinder ervaren. De spoorbonden gaan op maandag 18 maart staken. Dit betekent dat de treinen op veel plaatsen pas na 07:00 gaan rijden. Vooral in grote steden zal het treinverkeer ernstig worden verstoord.

Staking van 66 minuten

Spoorbonden FNV, CNV en VVMC staken vanwege de pensioenen en AOW-leeftijd. Ze eisen een pensioen vanaf 66 jaar. De staking duurt daarom ook 66 minuten. Vanaf het begin van de dienstregeling tot aan 7:06 rijden er geen treinen, meldt vakbond CNV. Ook na 07:06 wordt er hinder verwacht. Na 07:06 komen de eerste treinen namelijk pas op gang.

De staking vindt plaats in Amsterdam, Rotterdam, Den Helder, Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen, Utrecht, Zwolle, Enschede, Arnhem, Hengelo, Eindhoven, Heerlen en Maastricht.

In meerdere sectoren gaat er maandag worden gestaakt, bijvoorbeeld ook in de bouw, metaal- en schoonmaakbranche. In deze sectoren wordt opgeroepen tot een 24-uursstaking. Er zijn maandag ook stakingen in de metro’s, trams en stadsbussen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Henri Janssen van FNV Spoor zegt: ‘’We geven dit signaal nu af om te voorkomen dat we straks allemaal steeds langer moeten doorwerken. Dit gaat om een fatsoenlijk en tijdig pensioen voor iedereen.’’ Vakbond FNV zegt dat de staking niet is om reizigers te duperen. ‘’Het gaat om het pensioen en we hopen dat de reizigers begrip hebben voor de actie’’, zegt Sinnige van het FNV.

Flinke consequenties voor het treinverkeer

Volgens de NS is er nog niets te zeggen over de gevolgen voor de ochtendspits. ‘’Daarvoor moeten we eerst met de bonden in gesprek. We hopen morgen in de loop van de dag daar een goed beeld van te hebben’’, zegt een woordvoerder. ‘’We weten niet hoeveel medewerkers gehoor geven aan de oproep, maar de kans is groot dat de actie maandagochtend, hoe kort ook, flinke consequenties gaat hebben voor het treinverkeer in het hele land.’’

Rover (Reizigers Openbaar Vervoer) vindt de staking maandag ‘disproportioneel’. Reizigers zouden niet de dupe moeten zijn van een staking. ‘’De staking gaat niet eens over het openbaar vervoer, maar over pensioenen’’, zegt de directeur van Rover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.