Tikkies sturen naar Mark Rutte

“Wij willen ons geld terug omdat wij tussen het afschaffen en de herinvoering van de basisbeurs vallen. Daarom gaan wij 24 november massaal Tikkies sturen naar Mark Rutte met onze studieschuld’’, staat op Facebook. De studenten die zijn begonnen na studiejaar 2015-2016 zijn de dupe van het leenstelsel-experiment van de overheid.

Op het Facebook-evenement staat het mobiele telefoonnummer van de VVD. Nu een meerderheid van de Tweede Kamer af wil van het huidige leenstelsel, is er weer meer aandacht rondom de problematiek van het huidige leenstelsel. In het regeerakkoord is wel afgesproken dat het leenstelsel in ieder geval deze regeringsperiode zo blijft als het nu is.

Duizenden studenten hebben op Facebook aangegeven mee te werken aan de actie. De bedoeling is om betalingsverzoeken te sturen naar het algemene nummer van de VVD op Whatsapp.

Youri Hoogewoning heeft de actie opgezet. Hij wil met de Tikkie-actie studieschulden onder de aandacht brengen van het kabinet. Hij vindt dat er vanuit de politiek nog te weinig wordt gereageerd op de situatie. Youri hoopt dat Mark Rutte zelf gaat reageren op de actie en dat er snel een oplossing komt.

Hogere lening

Meer studenten lenen geld om hun studie te betalen. Het bedrag dat wordt geleend is ook omhoog gegaan, blijkt uit recent onderzoek van het CBS. De totale studieschuld van studenten en oud-studenten bedroeg 19,3 miljard euro in 2019. Dat is 11% meer dan de totale studieschuld van 2018.

Het aantal studenten dat geld leent voor hun studie is sinds 2015 gestegen, dat is het jaar waarin het leenstelsel werd ingevoerd. In 2019 hadden 1,4 miljoen studenten een studieschuld, dat zijn er 388.000 meer dan in 2015.

De gemiddelde studieschuld is opgelopen tot 13.700 in 2019. In 2015 was dat nog 12.400 euro. Afgestudeerde studenten hebben 30 jaar de tijd om hun lening af te betalen.

Alex Tess Rutten is voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Zij noemt het ‘onverantwoord dat we jonge mensen met zo’n schuld opzadelen’. Ze laat weten dat ze vindt dat de regering het huidige leenstelsel moet afschaffen en dat de studenten met een studieschuld een compensatie zouden moeten krijgen.

Reactie VVD

De VVD heeft laten weten dat ze al tal van Tikkies hebben gekregen op hun 06-nummer. De meeste Tikkies zijn 750 euro, dat is namelijk het hoogste bedrag dat kan worden aangevraagd in de app.

De VVD heeft op een aantal Whatsapp-berichtjes met een Tikkie gereageerd. ”Wij vinden dat elke student in Nederland een goede opleiding moet kunnen volgen. Met het op termijn terugbetalen van je lening krijg je de kans een goede opleiding te volgen en kunnen we het ook met z’n allen betalen.”

Youri Hoogewoning noemt het een ‘slappe reactie’. Hij schrijft: ”Wij zijn de dupe geworden van een mislukt experiment dus wij gaan door tot er een passende oplossing is. Als ze het niet kunnen betalen, gaan ze zelf maar lenen bij DUO. Blijf de Tikkies sturen en laten we ervoor zorgen dat we een duidelijk signaal afgeven aan het kabinet. Wij willen compensatie voor onze studieschuld.”

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.