Studeren in buitenland wordt nog makkelijker: Europa steekt 30 miljoen in uitwisseling studenten

Het wordt nog makkelijker om in een ander Europees land te studeren. De Europese Commissie maakte afgelopen maand bekend dat het de komende 10 jaar maar liefst 15 miljoen euro meer investeert in het uitwisselingsprogramma Erasmus. Sinds de start van het programma hebben al meer dan 9 miljoen studenten een tijdlang aan universiteiten of andere onderwijsinstellingen gestudeerd.

Eerder deze maand, bij de presentatie van haar nieuwe meerjarenbegroting, maakte de Europese commissie al bekend dat ze de Erasmuspot wil verdubbelen van 14,7 miljard in de periode 2014/2020 naar 30 miljard in de periode 2021/2027. Het is daarmee de snelst groeiende begrotingspost.

Ondanks de afkeurende houding van de lidstaten om de Europese uitgaven na 2020 al te fors te laten oplopen, verwacht Brussel met de verdubbeling van het Erasmusbudget weinig of geen problemen. Het populaire uitwisselingsprogramma is één van de paradepaardjes van de Europese samenwerking, met eigenlijk alleen maar voordelen. Als student doe je internationale ervaring op in een andere taalomgeving en daardoor ben je later beter voorbereid op de internationale arbeidsmarkt. Door de omgang met studenten uit andere landen proeven ze meteen van andere culturen en worden ze vanzelf ook ‘Europeser’. Erasmus heeft al tot tal van grensoverschrijdende huwelijken geleid, en tot inmiddels indrukwekkende aantallen Erasmusbaby’s.

Intussen gaat het allang niet meer om enkel studenten van universiteiten of hogescholen. Er zijn ook uitwisselingsprogramma’s voor stagiaires, leerkrachten, jeugd- en sportleiders en mensen uit het beroepsonderwijs. Van de 30 miljard die straks beschikbaar moet komen wil Brussel 25,9 miljard reserveren voor de inmiddels ‘klassieke’ studentenuitwisseling, 3,1 miljard voor de jeugd en 550 miljoen voor sport. De Commissie wil er ook op toezien dat iedereen kan deelnemen en Erasmus geen eliteprogramma wordt.

Bij de presentatie van de uitgewerkte plannen vanmiddag zei vice-commissievoorzitter Jyrki Katainen dat elke aan Erasmus uitgegeven euro ‘een investering in onze toekomst’ is. ,,Als oud-Erasmusstudent weet ik waarover het heb.” Hij werd er in elk geval premier van Finland en later dus vice-commissievoorzitter mee.

Bron: Algemeen Dagblad

One reply on “ Studeren in buitenland wordt nog makkelijker: Europa steekt 30 miljoen in uitwisseling studenten ”
 1. Hello. I see that you don’t update your website too often. I know that writing posts is boring and
  time consuming. But did you know that there is a tool that
  allows you to create new posts using existing content (from article directories
  or other pages from your niche)? And it does it very well.
  The new articles are high quality and pass the copyscape test.
  You should try miftolo’s tools

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.