Studentenverenigingen maken duidelijke afspraken over alcohol, ook in Ede

Verschillende studentenverenigingen gaan werken aan een beter en meer verantwoord alcoholbeleid. Een groot aantal studentenverenigingen ondertekenden afgelopen vrijdag in Den Haag een document dat vol staat met richtlijnen over alcohol en verantwoordelijk gedrag.

Verplicht beleid voor verantwoorde alcoholconsumptie

Elke studentenvereniging moet voortaan een verplicht alcoholbeleid hebben. Jaarlijks moet dat beleid worden herzien. Alle studenten die tijdens verenigingsavonden achter de bar staan moeten een IVA-certificaat (Instructie Verantwoord Alcoholschenken) behalen. Deze cursus is nodig voor iedereen die bij bijvoorbeeld een voetbalvereniging of een studentenvereniging vrijwillig achter de bar staat. Deze mensen moeten zijn geïnstrueerd volgens instructies die zijn vastgelegd in de Drank- en Horecawet. Tijdens de IVA-training krijg je achtergrondinformatie over alcoholgebruik en hoe dit verantwoord kan.

Elke vereniging moet streven naar verantwoorde alcoholconsumptie. Dit kan door onder meer bewustwording en het aantrekkelijker of goedkoper maken van non-alcoholische dranken. Verenigingen moeten ook strenger worden met het alcoholgebruik van minderjarigen. In de toekomst mag dit niet meer voorkomen.

‘Belangrijk dat er duidelijke regels zijn rondom alcohol’

In Ede zijn twee ‘grote’ studentenverenigingen, namelijk NSEde en Ichthus Ede. Alleen NSEde heeft een eigen sociëteit. Het sociëteitsbestuur van NSEde wil ook duidelijke regels rondom alcoholgebruik. In de sociëteit zijn non-alcoholische dranken ook goedkoper dan drankjes met alcohol. Dit heeft niet als reden om non-alcoholische drankjes te promoten, maar dit is gebaseerd op winstmarge. Zonder deze regels zou het misschien wel eens mis kunnen gaan. Bezoekers van de sociëteit mogen geen tekenen van dronkenschap vertonen. Bezoekers mogen ook niet voor overlast zorgen, in welke vorm dan ook. Gebeurt dit wel, dan mag de AV ingrijpen. De AV is de persoon die tijdens een verenigingsavond of verenigingsactiviteit nuchter blijft en verantwoordelijk is.

Ichthus Ede heeft geen eigen sociëteit, dus bij deze studentenvereniging speelt dit wat minder. Toch vinden ook de leden van Ichthus het belangrijk om verantwoord om te gaan met alcohol.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.