Studentensteden gaan strijd aan met huisjesmelkers

Wethouders van twaalf grote studentensteden eisen maatregelen tegen huisjesmelkers in een brandbrief aan minister van Binnenlandse zaken Kajsa Ollongren. Deze brief is geschreven namens wethouders van de steden Delft, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Wageningen.

In deze brief wijzen de wethouders op het tekort aan geschikte studentenwoningen. Door dit tekort zijn studenten bijna verplicht genoegen te nemen met de enorme huurprijzen die verhuurders voor een paar vierkante meters vragen en krijgen studenten regelmatig te maken met intimidatie door hun huurbazen.

Hoewel Ede het Dubai van de Nederlandse studentensteden is, gezien de kwaliteit- prijsverhoudingen tenminste, valt het hier nog wel mee. Maar in populairdere steden mag je van geluk spreken als je een languit kunt liggen in een kamer van tegen de vierhonderd euro.

Toch zijn er regels voor het vragen van de maximale huurprijs. Het probleem is alleen dat huiseigenaren zich niet aan deze regels houden en dat hier geen sancties op staan. “Zelfs bij herhaaldelijke overtreding kunnen gemeenten nu geen boetes of dwangsom opleggen. Zo is er geen enkele motivatie voor huisjesmelkers om zich aan de regels te houden”, meldt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Ook kunnen studenten zelf weinig veranderen, want door de enorme vraag naar woningen geldt: voor jou tien anderen. Volgens de meest recente schatting van de LSVb betalen huurders van huisjesmelkers jaarlijks honderd euro teveel huur, in Amsterdam ligt dit zelfs rond de 160 euro.

De LSVb steunt de oproep van de wethouders en is blij dat ze het probleem erkennen: “Wij verwachten van de nieuwe minister dat ze maatregelen neemt om deze uitbuiting te stoppen” aldus voorzitter Tariq Sewbaransingh.

 

Bron: Landelijke Studentenvakbond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.