Studentenstad: Ede vs. Arnhem

Hoewel het paradijselijke Ede een fijne en veilige plek is om je studententijd door te brengen, kiezen sommige studenten er voor om toch te gaan wonen in grote, gevaarlijke steden. Een van die studenten is Sander Goodijk (20).

Al voordat Sander begonnen was aan de pabo in Ede, wist hij dat hij in Arnhem wilde gaan wonen. Zelf komt hij uit de omgeving van Rotterdam en ging in Ede studeren omdat hij naar eigen zeggen wilde leren hoe hij zelf zijn christelijke onderwijs vorm kon geven. “Ik vond de CHE ook een hele positieve sfeer hebben, dus vandaar dat ik koos voor de CHE.”

Nu zit hij in het tweede jaar van zijn opleiding en woont hij in Arnhem. “Wonen in Ede leek me niet echt leuk. Arnhem leek me veel leuker, want het centrum is veel levendiger. Daarnaast kende ik Arnhem al via mijn broer, want hij zat daar op een Christelijke studentenvereniging; CSV Betula Pubescens. Daar wilde ik ook graag bij.

“Ik wilde in een grote stad wonen, maar toch dichtbij Ede.”

Naast een studie vond ik het ook belangrijk om een vriendengroep op te bouwen in mijn nieuwe omgeving. Daarnaast denk ik dat het heel goed is om bij een studentenvereniging het maximale uit je studententijd te halen. Ik heb bewust voor een Christelijke studentenvereniging gekozen omdat ik ook wil blijven groeien in m’n geloof door middel van bijbelstudies en het voeren van gesprekken.”

Eigenlijk waren er maar twee doorslaggevende punten voor Sander om te kiezen voor deze stad; het centrum van Arnhem is mooier en bruisender dan in Ede en de studentenvereniging waar hij graag naartoe wilde zit in Arnhem. “Ik wilde in een grote stad wonen, maar wel zo dicht mogelijk bij Ede wonen. Arnhem is niet per se een hele grote stad, dus heb ik niet de keuze uit 30 fantastische cafeetjes, maar 15. Dat is wel voldoende.”

Iedere donderdag is de vaste verenigingsavond. Daarnaast is Sander twee keer in de week in de stad te vinden. Hij is dan poolen of naar een cafeetje. Op vrijdagavond gaat hij weer naar zijn ouderlijk huis om onder andere zijn vriendin te zien. Na zijn vertrek richting Arnhem heeft hij namelijk zijn vriendin moeten achterlaten in Capelle Aan Den IJssel. Dat levert hen geen problemen op. “We bellen geregeld en Whatsapp is natuurlijk een mooie uitvinding. Maar na een weekend samen kan ik er wel weer een week tegenaan. We zien en spreken elkaar genoeg.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.