Studentennieuws weekoverzicht

Studenten die zombies worden, keiharde knaken voor het onderwijs en met je telefoon een zitplekje in de trein regelen. Dit was het studentennieuws van de afgelopen week.

 

Zombies voorkomen

Als je als student een beetje om je heen kijkt, komt dit nieuws waarschijnlijk niet uit de lucht vallen. We kennen allemaal wel een of meerdere studenten die met hun studie gestopt zijn, omdat ze het niet meer trokken. Uit onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond blijkt dat maar liefst een derde van de studenten een verhoogde kans heeft op een burn-out. Niet zo gek, als je kijkt met welke mentale druk studenten te maken krijgen: je wilt goede studieresultaten, geld om dat krakkemikkige kamertje van je te bekostigen en ook nog gewoon een gezellig leven leiden.

Dit alles levert studenten steeds vaker psychische klachten op. Om die reden hebben hogescholen en universiteiten een gezamenlijk actieplan opgesteld om het welzijn van studenten te verbeteren. Een van de belangrijkste doelen van het plan: onderwijs moet niet alleen gericht zijn op prestaties, maar ook op welzijn. “Dat betekent niet dat studenten allemaal naar een psycholoog moeten. Maar we moeten voorkomen dat er straks een hele generatie rondloopt als zombies”, zegt Rhea van der Dong van het Interstedelijk Studenten Overleg. Een van de doelen van het actie plan is betere begeleiding tijdens de eerste weken van een nieuwe studie. Daarnaast wordt gefocust op betere toegankelijkheid van studentenpsychologen, weerbaarheidstrainingen, jaarlijkse screening van studenten op mentale gezondheid of coaching van docenten.

Wat gebeurt er met het onderwijsspaarpotje?

Docenten en studenten mogen zelf beslissen waar het geld, dat wordt overgehouden aan de stopgezette basisbeurs, naar toe gaat. De komende zes jaar, houdt het ministerie van onderwijs 550 miljoen euro over. Iedere onderwijsinstelling is vrij om te bepalen op welke manier zij het geld willen besteden. “Iedere hogeschool of universiteit heeft eigen prioriteiten voor meer onderwijskwaliteit”, maakte minister van Engelshoven bekend. De komende zes jaar krijgt het hoger onderwijs dus 550 miljoen euro. Nog niet al het geld is beschikbaar, omdat er nog steeds studenten zijn die de oude basisbeurs krijgen. Het ministerie van Onderwijs zegt dat er daarna weer geld komt, maar kan geen bedragen noemen.

Een app om de zitplaatsen in de trein te checken

Iedere keer weer stap je net de drukste coupe in. Je loopt vervolgens de hele trein door, op zoek naar een zitplek, maar vervolgens eindig je alsnog op de trap. Om aan deze ellende een einde te maken, heeft de NS een app ontwikkeld: de “zitplaatszoeker”. Reizigers tussen Arnhem en Den Bosch konden de nieuwe functie vanaf dinsdag uitproberen.

De functie is een extra maatregel om drukte in de spits het hoofd te bieden. Het komt voor dat de ene kant van de trein vol is terwijl de andere kant rustig is; de NS spreekt dan van een “scheve bezetting”.

De app weet waar het rustig is in de trein, doordat treinen worden gewogen met sensoren in de trein zelf en op het spoor. Omdat deze techniek niet voor alle treinstellen werkt, wordt voor de landelijke invoering van de app gekeken naar andere meetsystemen. Ook uit gegevens van de treinverwarming en luchtregelaars hoopt de NS te kunnen achterhalen hoe druk het is in de trein.

Toch denkt de NS niet dat deze app het hele probleem zal oplossen, aangezien sommige reizigers bewust op een bepaalde plek instappen, om bijvoorbeeld bij de uitgang van het station uit te komen. Ook zijn er reizigers die het voor een korte reis niet nodig vinden om naar een zitplaats te zoeken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.