Studentennieuws rondom corona

Er was deze week weer een hele hoop nieuws. Wij hebben het belangrijkste nieuws voor studenten op een rijtje gezet!

Vertraging

Dit jaar hebben meer studenten een studieachterstand dan in andere jaren. Dit komt door de coronacrisis. Er zijn dit jaar 54.000 studenten meer met een achterstand dan in 2018. De vertraging komt door het uitvallen van lessen, praktijkonderwijs en stages.

Op hogescholen is het probleem groter dan op universiteiten. Waarschijnlijk omdat er op hogescholen meer praktijklessen en stages zijn. Studenten die dit jaar zouden afstuderen en zich na de zomervakantie opnieuw moeten inschrijven, kunnen drie maanden collegegeld terugkrijgen.

Studenten in de spits

Het fysieke onderwijs zal nog niet snel helemaal hetzelfde zijn als vroeger. Studenten mogen nu nog alleen buiten de spits reizen, dus tussen 11:00 en 15:00 en na 20:00. Sinds vorige week is er weer beperkt de mogelijkheid om toetsen en praktijklessen op locatie te houden.

Vanaf 1 september mogen studenten wel weer in de spits reizen. Universiteiten en hogescholen die bij elkaar in de buurt zitten moeten er wel voor zorgen dat de lestijden gespreid zijn, zodat niet alle studenten tegelijk met het openbaar vervoer hoeven.

Online of fysiek onderwijs?

Hoogstwaarschijnlijk zullen er vanaf september nog steeds veel lessen online plaatsvinden. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vindt fysiek onderwijs essentieel voor studenten. Op deze manier krijgen ze betere begeleiding en dat is belangrijk. Eerstejaarsstudenten die volgend jaar starten krijgen meer fysiek onderwijs dan ouderejaars.

Sommige opleidingen hebben al aangekondigd dat volgend semester uit online colleges zal bestaan. Maar hier is de LSVb erg kritisch op. Ze vinden dat je kwalitatief goed onderwijs moet krijgen voor het collegegeld dat je betaalt. Veel studenten vinden de kwaliteit van het online onderwijs tegenvallen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.