Studenten helemaal klaar met het leenstelsel: ‘de basisbeurs moet terug’

Samen met het LAKS, JOB, FNV-Jong en ROOD organiseert de Landelijke Studentenbond (LSVb) een demonstratie. Er werd onderwijs met individuele aandacht beloofd, maar dit blijkt nu te mooi om waar te zijn. De studenten bevinden zich nu in tjokvolle collegezalen en moeten te veel moeite doen om feedback te krijgen van docenten. 

En daarom komen studenten van het hbo, mbo en middelbare scholieren op zaterdag 24 november in actie in Den Haag. 

Wakker schudden

Studenten zijn er klaar mee: terwijl zij zich (door de afschaffing van de basisbeurs) in de schulden nestelen, gaat de kwaliteit van het onderwijs achteruit en de rente op de studielening omhoog. “De politiek moet wakker worden geschud en inzien dat jonge mensen het vooruitzicht van ons land zijn en op dit moment ziet dat er niet rooskleurig uit”, aldus Carline van Breugel, voorzitter van de Landelijke Studentenbond (LSVb).

Protestmars

Met de demonstratie door de straten van Den Haag willen de studenten showen hoe hoog hun studieschuld is. De actievoerende studenten zullen de bedragen van hun eigen studieschuld op de rug dragen, net als rugnummers bij een sponsorloop. “We willen duidelijk maken dat onderwijs een publiek goed is. Studenten zouden geen sponsorloop moeten organiseren om hun onderwijs te kunnen betalen, daarom willen wij de basisbeurs terug”, vertelt voorzitter van Breugel.

“Onderwijs is er juist om iedereen gelijke kansen te bieden, maar dat staat nu op de tocht.”

 

protestmars

Onderwijs minder toegankelijk

Sinds we afscheid hebben moeten nemen van de basisbeurs en de invoering van het schuldenstelsel hebben moeten accepteren, is het onderwijs minder toegankelijk geworden. Vanuit het mbo stromen er minder studenten door naar het hbo, maar ook zien we jongeren, waarvan de ouders/verzorgers niet gestudeerd hebben of jongeren met een migratieachtergrond, minder snel in de banken van een collegezaal. En dat zijn gevolgen van het invoeren van het schuldenstelsel, volgens van Breugel: “Onderwijs is er juist om iedereen gelijke kansen te bieden, maar dat staat nu op de tocht.”

Studieschulden en zware psychologische druk

Een ander side-effect van het invoeren van het leenstelsel: studieschulden spelen nog steeds een belangrijke rol bij het berekenen van een hypotheek. Moet je je voorstellen: ben je afgestudeerd, wil je een woning kopen, wordt het om deze reden het je bijna onmogelijk gemaakt. Van Breugel: “Waar het een sociaal stelsel wordt genoemd, geeft het hebben van schulden een zware psychologische druk en dat voor 35 jaar lang. Daarnaast wordt het je bijna onmogelijk gemaakt om zelf iets op te bouwen door het kopen van een huis.”

Ben jij ook teleurgesteld en wil jij ook met je studieschuld op je rug lopen? Dan kun je meedoen met de protestmars. Check deze link voor meer informatie.

Bron: (LSVb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.